Appeltaart rawOké, eerlijk is eerlijk. De foto hiernaast van de raw appeltaart zal je niet meteen doen watertanden, maar geloof me, de smaak is duizend keer beter dan mijn foodstyling en -fotografiecapaciteiten. Ieder z'n vak zullen we maar zeggen. Belangrijker is om jullie te inspireren als het gaat om 'anders dan anders' bakken. Hoewel ik afgelopen weekend nog heb genoten van 'ouderwetse' appeltaart, barstensvol suiker, eet ik eigenlijk liever een variant die iets verantwoorder is en daarnaast ook nog eens enorm lekker. Sinds een klein jaar probeer ik voornamelijk cake, taart of koek te maken zonder suiker en op dat gebied gaat er echt een wereld voor me open.

Raw food

Wie raw eet, eet alleen plantaardig voedsel en verhit dit bij voorkeur niet. Als het toch verhit wordt, dan is het tot maximaal 40 graden Celsius. De gedachte achter raw eten is dat dit beter is voor het lichaam omdat het meer voedingsstoffen bevat en het lichaam het in rauwe vorm beter kan opnemen en verteren. De afgelopen maanden heb ik verschillende raw taarten uitgeprobeerd en zonder uitzondering was iedereen heel enthousiast. Noten en dadels vormen veelal de basis van de taartbodem. Noten bevatten weinig of geen vetten, maar barsten van gezonde omega 3 vetzuren. Dadels zijn een goede vervanger voor suiker. Ze bevatten vruchtensuiker, maar dat is beter dan kunstmatig zoet. Klaar om zelf aan de slag te gaan? Ik ben benieuwd naar het resultaat en hoor graag hoe jullie de smaak vinden!

Appeltaart raw 

Ingrediënten
6 grote appels
50 gram gojibessen (optioneel)
75 gram rozijnen
150 gram walnoten
190 gram geweekte amandelen
300 gram dadels
15 milliliter vanille extract
1 eetlepel kaneel
2 eetlepels verse citroensap

Keukenbenodigdheden
Keukenmachine
Springvorm (23 cm doorsnede)
Keukenpapier

Bereidingswijze
Bodem
Maal de amandelen in de keukenmachine en voeg vervolgens 150 gram dadels (zonder pit!) en 5 milliliter vanille extract toe. Meng dit tot er een plakkend mengsel is ontstaan. Bedek de bodem van de springvorm met keukenpapier. Verdeel het mengsel over de bodem van de springvorm en druk dit goed aan.

Vulling
Meng de overgebleven dadels met de walnoten in de keukenmachine. Doe dit mengsel in een kom. Rasp de appels (bijvoorbeeld met de raspschijf van je keukenmachine). Meng met je handen de appels met de rozijnen, gojibessen, kaneel, citroensap en vanille extract door het mengsel van dadels en walnoten. Deze vulling schep je op de bodem. Zet de appeltaart in de koelkast om goed op smaak te komen.

Tip! De taart is het lekkerste als deze een nacht in de koelkast heeft gestaan.