Al struinend door Brussel en smachtend naar een lekkere kop koffie kwam ik vorige week donderdag bij EXKi op de Grasmarkt uit. Een groen uithangbord met een wortel en de woorden natural, fresh & ready deed me vermoeden dat dit, gezien mijn gezonde levensstijl, wel iets voor mij zou zijn.
EXKi is naar eigen zeggen een kwalitatief snelrestaurant. Je kunt hier inderdaad snel wat te eten halen, maar er is ook de mogelijkeheid om dit rustig op te eten in het restaurantgedeelte. Broodjes, salades in alle soorten en maten, soep, sapjes, gebakjes, warme gerechten; het kan niet op. 

 

Kopje koffie drinken

Ik verklap maar meteen dat het tijdens mijn verblijf in Brussel niet bij het drinken van een kopje koffie is gebleven bij EXKi. Hier moest natuurlijk ook gegeten worden! Alleen niet die dag. Het liep al aardig tegen etenstijd en voor het avondeten hadden we andere plannen. Gewapend met mijn kop koffie zocht ik een plek achterin de zaak en plofte neer in de comfortabele stoelen. Onder het genot van mijn kopje koffie kon ik mooi nog wat werk verrichten dankzij de wifi-verbinding. Ook een dikke plus! 

 

Lunch

De volgende dag, geheel toevallig, rond lunchtijd weer in de buurt. Dat het concept van EXKi aanslaat bleek wel uit de lange rij die er op dat moment stond. Het leek wel alsof ik me in een snoepjeswinkel bevond, zoveel lekkers! Wat moest ik kiezen! Het scheelt dan alweer dat ik bijna geen brood meer eet. Dat viel dus al af. Afgezien daarvan bleef er nog veel te kiezen over. Uiteindelijk liep ik richting kassa met een salade Las Vegas met gebraden kip, Grana Pandano kaas, kerstomaat en bio crouton (die ik keurig heb overgeschept op het bordje van mijn tafelgenoot), een salade Genova, bestaande uit onder meer groene bio-linzen, erwten en artisjok en een sapje.

 

Eten uit plastic verpakkingen

Het zat nu rond lunchtijd een stuk voller bij EXKi dan de dag daarvoor. Het was er gezellig druk met een grote variatie aan mensen. En hoewel het eten uit plastic verpakkingen met plastic bestek niet echt heel sfeervol eten is, had het ook wel weer z’n charme en past het ook wel bij het concept van EXKi. Iedere maand staat er bij EXKi een andere groente centraal. In het maandmenu (om mee te nemen) kun je lezen wat er allemaal die maand verkrijgbaar is. Voor de vegetariër is er volop keus en ook zijn er gerechten op basis van glutenvrije ingrediënten. Kortom, een geslaagde eenvoudige lunch. Helaas zit EXKi in Nederland alleen nog maar in Den Haag. Voor de grote steden zou dit concept zeker goed aanslaan! Je kunt in alle rust lunchen of een drankje doen of even snel binnenwippen en je maaltijd meenemen. Aangezien bijna alles al is voorverpakt kost het haast geen tijd om hier iets te halen. Wat mij betreft mag er in Arnhem best een EXKi openen! Ook benieuwd naar EXKi? Kijk dan op www.EXKi.com.