Ik heb even aan de benaming bananenbrood moeten wennen. In mijn fantasie zag ik dan direct een smeuïg, erg naar banaan smakend baksel voor me. Niet iets waar ik warm voor liep.
Enkele weken geleden heb ik mijn eerste bananenbrood gemaakt. Dat was echter niet paleo proof en barstensvol suiker. Ik heb daar toen niets van gegeten, maar kreeg wel veel goede reacties. Hoogste tijd om aan de slag te gaan met een paleo versie.
En voordat iedere niet-paleo eter nu afhaakt. Probeer het zelf eens te maken, het is echt lekker, ook zonder grote hoeveelheden suiker!


Bananenbrood kun je op verschillende momenten van de dag eten, zowel voor ontbijt, lunch of als tussendoortje. Ook na een intensieve training valt het brood in de smaak. Let op! Het vult bijzonder goed.
Op internet zijn er verschillende recepten voor bananenbrood te vinden. Ik ging aan de slag met een recept dat ik vond op www.oerkrachtvoedingsadvies.nl.


Ingrediënten

- 4 gele bananen
- 4 eieren
- 120 gram witte amandelpasta (overigens gebruikte ik geen witte, maar gewone amandelpasta)
- 60 gram kokosolie of roomboter, gesmolten
- 2 eetlepels citroensap
- 70 gram kokosmeel
- 1 eetlepel kaneel
- 1 theelepel bakzout
- snuf zeezout

Het recept op Oerkracht Voedingsadvies geeft aan dat de vulling optioneel is, maar ik zou aanraden om ongeveer 200 gram vulling te maken. Ik gebruikte 50 gram (gehakte) walnoten, 50 gram (gehakte) hazelnoten, 50 gram rozijnen, 25 gram zonnebloempitten en 25 gram pompoenpitten. Een andere optie zou ook kunnen zijn om stukjes appel te gebruiken of andere soorten noten.
Natuurlijk kun je de vulling ook achterwege laten, maar dan weet ik niet hoe het verder gaat smaken!

Bereiding
- Verwarm de oven voor op 160°C
- Vet een cakevorm (van ongeveer 25 cm) in met kokosolie/roomboter.
- In het oorspronkelijke recept staat dat je de bananen moet prakken, en dan met eieren, de witte amandelpasta, de kokosolie en het citroensap moet mengen, maar ik heb de bananen in stukken in een kom gedaan, de eieren erbij en dan met de staafmixer het geheel mengen, zodat er een luchtig mengsel ontstaat. Vervolgens voeg je de pasta, olie en het sap toe.
- Zeef de kokosmeel en voeg deze samen met de kaneel, bakzout en zeezout toe aan het beslag. Goed kloppen zodat er geen klontjes  achter blijven in het beslag. Voeg (eventueel) de vulling toe.
- Giet het beslag in je vorm en strijk de bovenkant glad.
- Bak het brood voor ongeveer 50-55 minuten of totdat een satéprikker schoon uit het brood komt
- Laat het brood afkoelen op een rek

Een laatste tip. Mocht een heel ‘brood’ opeten nou teveel worden, vries het restant dan gewoon in zodat je er op een later moment nog van kunt genieten.  

Inspiratiebron: www.oerkrachtvoedingsadvies.nl/bananenbrood