Er is geen ontkomen meer aan, de zomer is over, uit, voorbij. Geen avonden meer op het terras en op een spontane barbecue of picknicken in het park hoef ik dit jaar ook niet meer te rekenen. Maar hoe jammer dit ook is, de herfst en winter hebben op eetgebied ook weer zoveel voordelen dat het treuren om het einde van de zomer bij mij niet lang duurt. Het is weer tijd voor gerechten met onder meer wild, pompoen en pastinaak! Veel restaurants presenteren deze weken weer hun nieuwe kaart, zo ook brasserie de Boerderij in Arnhem. Tijdens een speciale proefavond mocht ik onlangs aanschuiven voor een 5-gangendiner waar de gerechten van de nieuwe kaart werden gepresenteerd.

 Kennismaken met culinair Sonsbeek

Brasserie de Boerderij ligt aan de rand van Park Sonsbeek, tegenover de grote vijver. Op weg naar het restaurant pakken we nog zoveel mogelijk park mee. Ik vind het park een van de mooiste plekjes van Arnhem. Er is altijd wat te doen en te zien. Het verveelt nooit. In Sonsbeek zijn er verschillende restaurants, maar eten heb ik er eigenlijk nog nooit gedaan. En dat terwijl ik inmiddels alweer 9 jaar in Arnhem woon. Hoog tijd om eens kennis te gaan maken met culinair Sonsbeek. Deze avond dompelen we onszelf onder in de Franse keuken.

 

De Boerderij ArnhemEten is beleving

Vol verwachting kijken we uit naar ons voorgerecht, want hoe mooi de inrichting, hoe aardig het personeel en hoe lekker de wijn ook is, het gaat uiteindelijk om het eten. Noem me raar, maar eten van een zorgvuldig opgemaakt bord met oog voor detail smaakt mij zoveel beter dan eten dat bij wijze van spreken zo op je bord is gekwakt. Eten is beleving en dat zit enerzijds in de opmaak van het bord en anderzijds natuurlijk in de smaak van het gerecht. En wat mij betreft is de Boerderij in allebei de facetten geslaagd. De chorizo van gamba en saffraan met gerookte mayonaise en dragonolie en de mabre van gekonfijte eendenbout met parmaham en een gel van rode biet en port zijn een smaakvol begin. Lang leve het verrassingsmenu, want daardoor eet ik dingen die ik normaal gesproken niet zo snel zou eten. Wat dat betreft zit ik raar in elkaar. Ik geniet van lekker eten, maar ga wel altijd op safe. Om mezelf op culinair gebied toch 'uit te dagen' neem ik daarom als het kan een verrassingsmenu.

 

Wild met een glas heerlijke rode wijn

De Boerderij ArnhemNa het voorgerecht kan ik niet wachten op de volgende gang. Mijn nieuwsgierigheid is gewekt. Het is tijd voor soep. Een crème van pastinaak met kerrie, komijn en balsamicostroop. De soep smaakt prima, maar is in mijn ogen wel een wat 'veilige' en weinig verrassende keuze. Na het voorgerecht voelt dit een beetje 'gewoontjes'. Voor de derde gang stond er vis op het menu, samen met zeekraal en een mousse van zoete aardappel. Het zoute van de zeekraal paste prima bij de rest van het gerecht. Met nog twee gangen te gaan was het niet moeilijk om te raden dat er vlees geserveerd zou worden. Aangezien ik de volgende ochtend nog een flink stuk moest hardlopen had ik niet gekozen voor een passende wijn bij ieder gerecht, maar wachtte ik mijn moment af. En nu was het zover! Er gaat niets boven wild met een goed glas rode wijn. Een glas Abolengo Carmenère-Syrah uit 2012 werd ingeschonken en niet lang daarna kregen we de hertfilet met een crème van aardpeer en een jus van cranberry, daarnaast een in eigen jus gegaarde kalfswang. 

Afsluiten met een kaasplank en port

Het vlees smaakte prima en het bord zag er super uit. Alleen is het dan jammer dat er een bakje friet op tafel wordt gezet. Dit had ik niet zien aankomen en past ook helemaal niet bij de entourage en de gerechten die we kregen. Mij doe je er op zo'n avond helemaal geen plezier mee. En dan ben je voordat je het weet alweer aan de laatste gang van de avond toe. Net als de vier eerdere gangen was dit ook weer een kunststukje en sloten we een avondje tafelen af. Dachten we… Want tot mijn grote vreugde hadden we nog de mogelijkheid om rustig na te tafelen met een kaasplankje en portje. Kijk, dat is nog eens fijn de avond afsluiten. Ik ben gek op kaas en helemaal als er zo'n kaaswagentje naast je tafel komt staan en je zelf kunt kiezen. Ik voel me dan als een kind in een snoepwinkel. 

Conclusie na een avondje bij de Boerderij in Arnhem

Maar aan al het goede komt altijd toch een einde en zo ook aan het avondje tafelen bij de Boerderij. Onder de indruk van de ambiance, de gastvrijheid, het eten en de wijnen fietste ik naar huis. Het was een meer dan prettige kennismaking met culinair Sonsbeek. Brasserie de Boerderij is wat mij betreft een fijne plek om een avondje te tafelen. Aanrader is het verrassingsmenu waarbij je kunt kiezen uit drie of vier gangen met of zonder wijnarrangement. Voor vier gangen betaal je 47,50 euro. Een mooie prijs voor een avond op een unieke locatie in een sfeervolle omgeving. Het omfietsen waard als je een keer goed wilt tafelen en wilt genieten van de Franse keuken.

Brasserie de Boerderij, Parkweg 2, Arnhem, www.brasseriedeboerderij.nl