Aftrap: nog 120 dagen te gaan

Voedie nog 120 dagenNee, zover laat ik het echt nooit meer komen. Ik hoor het mezelf nog zeggen. En toch, toch ben ik jaren later weer bijna 82 kilogram. Het zijn cijfers die ik nooit meer op de weegschaal wilde zien staan, maar die nu angstvallig dichtbij komen. De trieste tussenstand van deze morgen is 79,9 kilogram. Mijn kleren zijn onderhand bijna allemaal te klein. De extra laag vet op mijn bovenarmen, bovenbenen en bij mijn buik zit me in de weg. Iedere dag neem ik me voor om af te gaan vallen, om de extra 15 kilogram nu voorgoed vaarwel te gaan zeggen. Maar het lukt tot dusver niet echt. Of laat ik zeggen echt niet. Maar jij eet toch zo gezond? Het is een veelgehoorde opmerking. Dat heb ik natuurlijk zelf in de hand gewerkt met al mijn blogs en posts op social media. De 80/20 regel in omgekeerde volgorde

Gezond eten doe ik momenteel 20% van de tijd. De overige 80% bestaat uit veel, vies, vet en vol suiker. Iets gaat hier verkeerd! Ik pas de 80/20 regel in omgekeerde volgorde toe. In plaats van 20% te zondigen, eet ik maar voor 20% gezond. Iedere dag begin ik vol goede moed. Ik ga zwemmen, ontbijt meestal nog wel redelijk gezond, maar in veel gevallen gaat het daarna mis. Met als gevolg dat ik me futloos, opgeblazen en slecht voel. Morgen begin ik. Maar ja, die dag moet nog steeds komen. Een stok achter de deur is niet voldoende, dus zet ik nu dubbel in. Ik ga met mijn billen bloot op mijn blog en stel mezelf op sportief vlak het doel om over 120 dagen een marathon te lopen in een tijd van 4.05 uur. Zo, dat staat. Ik realiseer me dat ik de lat hoog leg. Een marathon liep ik nog nooit sneller dan 4.10 uur en dat was met 15 kilogram minder.

Verandering van leefstijl

Snelheidswinst bij minder gewichtIk heb alle schijn tegen. De feiten liegen er niet om. De tabel hiernaast komt uit Runnersworld en laat zien hoeveel snelheidswinst je kunt behalen met 15 kilogram minder. Als ik in aanloop naar de marathon niet wat kilo's verlies dan is een tijd van 4.30 uur eerder realistisch dan een verbetering van mijn persoonlijke record. Au, that hurts! Die schop voel ik. Het is tijd voor wat verandering in mijn leefstijl. 

Tijd voor een aantal nieuwe regels:
1. Minimaal 2 liter water drinken per dag.
2. Minimaal een uur per dag bewegen.
3. Minimaal 2 stuks fruit per dag.
4. Minimaal 2 ons groente per dag.
5. Alcohol en koffie tot het minimum beperken.
6. Brood, pasta en aardappelen zijn een no go!
7. Een keer per week op de weegschaal.

Schrappen van 'overbodige' voedingsmiddelen

De komende tijd zullen hier ongetwijfeld nog een aantal 'regels' bijkomen. Op zich zijn het helemaal niet zulke gekke dingen en is het niet onmogelijk om dit vol te houden. Anderhalf jaar geleden heb ik in aanloop naar een marathon een paar maanden paleo gegeten en dat beviel prima. Het was absoluut geen straf en koolhydraten heb ik niet gemist. Door paleo te gaan eten word je wel bewust van alle 'overbodige' voedingsmiddelen die je naar binnen propt op een dag. Of ik helemaal paleo ga eten weet ik nog niet. Laten we klein beginnen en iedere dag een zo goed mogelijke afweging maken van dingen die ik wel of niet eet of drink.

Zoektocht naar de optimale manier

De komende 120 dagen neem ik je mee op mijn zoektocht naar de voor mij optimale manier om het gezond leven vol te houden. Tips, trucs, recepten en andere wijsheden deel ik met je, in de hoop dat je er zelf ook profijt van hebt. Voor mij geen dieet, maar een leefstijl die ik de rest van mijn leven vol kan houden. Dat het met vallen en opstaan zal gaan, zal me niet verbazen, maar het komt goed. Nu eerst met zevenmijlslaarzen de komende maanden tegemoet en dan gaan we daarna met kleine stapjes verder. 

Is mijn verhaal herkenbaar voor je en ben je ook klaar met je overbodige kilo's? Laat het me weten en wellicht kunnen we elkaar steunen en bij momenten van zwakte elkaar moed inpraten.