Doe nou eens normaal. Ga nou gewoon eten. Doe niet zo raar! Ik heb het allemaal gehoord en in alle varianten, maar guess what! Lange neus naar alle sceptische mensen. Ik heb laten zien dat je jezelf echt niet vol hoeft te gooien met suikers en koolhydraten, maar dat je door bewuster te eten en andere koolhydraten te kiezen best sneller kunt zijn op de marathon. In Wenen verbeterde ik onlangs mijn PR met een kleine vijf minuten. Lekker puh!

 

Paleo, eten als de oermens

In februari begon ik bij wijze van experiment met paleo. Inmiddels zijn we drie maanden verder en nog steeds eet ik zoveel mogelijk volgens dit principe. Ik laat suikers zoveel mogelijk staan en eet onder meer geen brood, pasta, aardappelen, kaas en zuivel meer. Mis ik het? Ja, soms wel en om die reden heb ik de afgelopen tijd ook wel wat extra zaken toegevoegd en eet ik tegenwoordig best een keer kaas of brood. Snoepen doe ik zeker nog wel, maar niet meer die mierzoete, chemische voorverpakte snoepjes of de gevulde koeken, zakken chips of wat dan ook. Nee, ik snoep nog wel, maar ik heb geleerd dat je dit ook best kunt doen zonder dat je daarvoor heel veel suiker naar binnen moet werken. Er zijn genoeg leuke recepten om bijvoorbeeld een verantwoorde double chocolate strawberry cake te maken.

 

Paleo en hardlopen

Paleo gaat over het algemeen niet zo heel goed samen met het trainen voor marathons. Om die reden heb ik de afgelopen tijd ook heel goed naar mijn lijf geluisterd en gekeken hoe ik mijn voedingspatroon aan kon passen zonder dat het ten koste zou gaan van het lopen. De mierzoete sportdrankjes waren prima te vervangen door kokoswater en de gelletjes door dadels. Koolhydraten ging ik wel steeds meer eten, maar dan de complexe koolhydraten, zoals bijvoorbeeld linzen. Door mijn nieuwe leefstijl viel ik ongeveer vijf kilo af! Het is aangetoond dat je met minder gewicht de marathon sneller zou kunnen lopen, maar ik rekende mijzelf voorafgaand aan de race nog niet rijk.

 

Minder koolhydraten

Ik moet wel eerlijk toegeven dat ik de dagen voorafgaand aan de marathon wel pasta en brood heb gegeten en tijdens de marathon gelletjes. Met trainen heb ik voor mezelf bewezen dat het best anders kan, maar ik durfde de gok niet aan tijdens de marathon. Bovendien is er ook niets mis met het eten van brood en koolhydraten zoals pasta, alleen ik kies er voor om dat meestal niet te doen. Op de dag van de marathon had ik besloten om te starten op het tempo dat me naar een nieuw PR zou brengen. Ik kon het tempo heel goed vasthouden, stopte onderweg alleen om even snel wat water te drinken en kon eigenlijk de hele tijd blijven rennen. Wat was ik trots toen ik mijn eindtijd van 4.10.26 op de klok zag staan! Daarnaast heb ik iedereen die vraagtekens zette bij mijn nieuwe leefstijl laten zien dat het best anders kan.