Het zit er bijna op, mijn eerste week paleo. Een week die ik zonder kleerscheuren heb doorstaan en waarbij ik er echt lol in heb gekregen om bewust bezig te zijn met wat ik eet. Het was ook een week waarin ik de nodige vragen heb moeten beantwoorden over het hoe en waarom van mijn experiment.
Wat is het voor dieet? En wat mag je dan allemaal niet meer? Het kwam regelmatig voorbij. Paleo is in mijn ogen geen dieet. Het is een leefwijze. En als ik uitleg wat allemaal bij paleo niet kan dan kunnen mensen zich niet voorstellen dat je zo zou kunnen leven, zonder onder meer koek, snoep, pasta, rijst en gebak.
Meer variatie met paleo
Ik heb bijna zeven dagen paleo gegeten. Alleen groente, fruit, noten, zaden, vis en vlees. Het klinkt heel beperkt en ik geef toe dat het af en toe ook wel zo voelt, maar de sport is om te zoeken naar smakelijke gerechten. Dit geldt met name voor het avondeten. Met het ontbijt en lunch had ik geen enkel probleem. Mijn dagelijkse bakje yoghurt met fruit heb ik ingeruild voor gerechten als smoothies, omelet met groente, gerookte zalm met appel en noten en avocado met plakjes ontbijtspek. Het is lang geleden dat ik zo gevarieerd heb gegeten! Lunch bestaat veelal uit salades met vlees of vis. Dit at ik voor mijn experiment ook dagelijks, met uitzondering van de vrijdag want dan was het standaard tijd voor een broodje kroket. Ook qua salade varieer ik nu meer en eet niet vijf dagen per week hetzelfde.
Op zoek naar smaakvolle gerechten
De avondmaaltijden zijn een ander verhaal. Het 21-dagenplan dat ik volg, en waarmee ik dagelijks van recepten wordt voorzien, blinkt niet uit in smakelijke diners. De scholfilet met spinazie, zongedroogde tomaten en pijnboompitten was een blijverdje, maar oesterzwammen met kipfilet en ui was bijvoorbeeld minder geslaagd. Het was veelal, heel saai, groente met vlees of vis. En dat is nog niet het ergste, maar het is niet allemaal even smaakvol. Als je gewend bent aan je dagelijkse portie aardappelen, groente en vlees dan zal het verschil minder groot zijn dan wanneer je, zoals wij, meer pasta, risotto, rijst etc. aten. Qua avondeten ga ik dus nog op zoek naar smaakvolle gerechten. Gelukkig is er op internet volop inspiratie te vinden, onder meer op www.paleolland.com, www.paleomadesimple.nl, www.lekkersnelpaleo.nl of www.paleo-lifestyle.nl.
Zoeken naar alternatieven
Hoewel gebak, taart en cake zoals we dit in de supermarkt kopen niet paleo is, wil dat niet zeggen dat je dit helemaal niet meer kan eten. Donderdag maakte ik een double chocolate strawberry cake, geheel paleo proof. Leuk om eens op een andere manier met bakken bezig te zijn en te zien dat je ook zonder een grote hoeveelheid suiker een taartje kunt maken! Ik kan dus nog gewoon heel lekker blijven eten, het is gewoon zoeken naar alternatieven. Een stuk gebak van de bakker vervang ik door een taart met chocolade en aardbei, tussendoortjes bestaan niet uit Sultana’s of koek, maar uit soep (waarbij je ongemerkt toch weer groente binnen krijgt) of noten. En natuurlijk kun je ook gewoon fruit nemen als tussendoortje.
Lopen maakt hongerig naar gezond
Een punt van zorg is nog wel het combineren van paleo met een intensieve marathontraining. Een duurloopje en een korte intervaltraining gingen op paleo deze week heel goed, maar zondagmorgen stond een duurloop van 28 kilometer op het programma. Eet ik normaal twee witte boterhammen met chocopasta en honing, nu moest ik dat gaan vervangen. Op internet ben ik op zoek gegaan naar alternatieven en ook heb ik via Twitter andere lopers gevraagd hoe ik paleo proof aan de training kan beginnen. Niet iedereen snapt de combinatie van paleo eten en intensief hardlopen. Lopen maakt hongerig naar gezond, was een van de reacties. Nou, niet bij mij. Ik at er geen zak chips, snoep of patat minder om.
Paleo en hardlopen
Als ontbijt voor het lopen heb ik gekozen voor een pannenkoek met banaan, ei en kaneel bestrooid met bessen. Het was een behoorlijke hap, maar op zich wel een heel lekker ontbijt, iets wat ik zeker vaker ga eten. Mijn sportdrank heb ik vervangen door kokoswater en mijn sportgel door dadels. De eerste 20 kilometer ging op zich best aardig. De dadels gaven me wel de nodige energie, maar op een gegeven moment was ik daar wel klaar mee. Het werden zware laatste kilometers, maar ik kan nog niet helemaal de vinger op de zere plek leggen. Was het paleo? Waren het de heuveltjes onderweg die ik niet gewend ben? Was het te weinig vocht? Of het eten van de voorgaande dagen? Ik ga komende week nog eens kritisch terugblikken op de training van deze zondag. Te weinig drinken heb ik sowieso gedaan en daar moet ik echt wat in verbeteren. Zoete aardappel mag bij paleo en voor volgende week ga ik dat ook de avond voor de training eten om zo koolhydraten binnen te krijgen. Voor ontbijt ga ik nog kijken naar een alternatief. Naast dadels zou een banaan voor onderweg ook nog een optie zijn, maar is iets minder praktisch om mee te nemen. Overigens had ik na het hardlopen absoluut geen trek en heb ik mijn lunch echt naar binnen moeten proppen!
Conclusie
Terugkijkend op de afgelopen week kan ik concluderen dat paleo wel iets is wat bij me past. Geen enkele moeite om de suikers te laten staan. Bijkomend voordeel is dat ik inmiddels 1,5 kilo lichter ben. Ik ben niet paleo gaan eten om af te vallen en probeer ook de 2000kcal uit het 21-dagenplan binnen te krijgen, maar als ik zo makkelijk afval betekent dat wel dat ik best veel onnodige calorieën binnen kreeg. Verder voel ik me goed en kan ik nog niet zeggen dat ik me veel energieker voel, maar in ieder geval wel relaxter! En dat is ook heel wat waard. Daarnaast is plannen heel belangrijk. En niet alleen als je paleo eet, maar door te plannen voorkom je wel dat je in de supermarkt toch besluit om die voorverpakte maaltijdsalade, het Knorr pakketje of de curry uit pakje te pakken omdat dat zo lekker snel en makkelijk is. Kortom, ik zet mijn experiment lekker voort en ben benieuwd of ik de komende week nog meer verschil ga merken.