De week is weer voorbij gevlogen. Een week waarin ik met een nieuw experimentje ben begonnen, maar ook een week waarin ik me ben gaan realiseren dat ik eigenlijk meer afwisseling wil qua lunch en ontbijt. Ik val veel terug op hetzelfde en wil daar eigenlijk meer in gaan variëren, maar weet nog niet goed hoe. Wellicht moet ik eens gaan werken met een weeklijst en maaltijden gaan plannen. Iemand hier al ervaring mee? Ik ga er eens over nadenken en wellicht zie je dat in de toekomst nog eens terugkomen op mijn blog. Nu tijd voor mijn eetdagboek van afgelopen week. 

 

 

Maandag

De nieuwe week start ik met een glas sinaasappelsap en muesli met rode vruchten. Ik drink in de loop van de ochtend een halve liter water en koffie. Als tussendoortje een smoothie met koriander, aardbei, banaan en kokoswater. Lunch bestaat uit boekweit, met chia, amandelmelk, appel en tahin. Normaal eet ik dit als ontbijt, maar omdat ik ’s middags een behoorlijk eind wil gaan hardlopen besluit ik dit nu als lunch te eten. Een goede bodem! Voor tijdens het hardlopen neem ik kokoswater (aangelengd met water) en dadels mee. Het avondeten bestaat uit risotto! Na het eten drink ik nog koffie en water.

 

Dinsdag

Ik merk bij het opstaan al dat ik gisteren te weinig heb gedronken en na de lange duurloop van 17 kilometer ook niet heel goed voor mezelf heb gezorgd. De spieren doen wat pijn. Ik drink sinaasappelsap en maak een smoothie met blauwe bes, banaan, amandelmelk en hennepzaad. Gedurende de ochtend drink ik koffie en water. De lunch bestaat uit een salade met sla, tomaat, komkommer, paprika, ei en lente-ui. ’s Avonds eten we verse pasta. We hadden nog een basilicumplant staan en aangezien we deze vaak niet al te lang in leven kunnen laten besloot ik pesto te maken voor bij de pasta. We hadden ook nog een restje worst liggen en samen met wat tomaatjes was het een heerlijke maaltijd. Koffie en water toe.

 

Woensdag

Een versgeperste sinaasappelsap en muesli als ontbijt. In de loop van de ochtend water en koffie. Als lunch wederom een salade met dezelfde ingrediënten als dinsdag. Ik eet veel salade als lunch en ik vind het heerlijk en makkelijk. Gooi wat je in huis hebt in een schaal en klaar is het. ’s Middags drink ik nog een halve liter water en eet ik verder geen tussendoortje. ’s Avonds moet ik als vrijwilliger werken bij het filmhuis en voor die tijd willen we snel een hapje eten in de stad. We bestellen varkenssaté, maar na een half uur hebben we nog steeds geen bestek op tafel liggen en beginnen we te vermoeden dat er iets niet helemaal goed is gegaan. En inderdaad, bestelling vergeten... Geen tijd meer om dit af te wachten en als alternatief halen we pizza met ham, rucola en kaas die ik nog rustig bij het filmhuis op kan eten. ’s Avonds drink ik koffie en thee.

 

Donderdag

Ik had al vaker wat gehoord en gelezen over het drinken van lauwwarm water met citroen in de morgen (voor je ontbijt). Het zou onder meer je spijsvertering bevorderen, meer energie geven en ontgiftend werken. Alles wat je nodig hebt is een glas water en een halve citroen. Deze morgen voor het eerst geprobeerd. Het is wel even wennen zo op je nuchtere maag, maar ik ben benieuwd of het werkt. Na het drinken van het glas water moet je nog een half uur wachten met eten. Als ontbijt nam ik verder een schaaltje muesli met Turkse yoghurt.
Op mijn bureau gelijk twee flesjes water (halve liters) klaargezet zodat ik die gedurende de dag leeg kan drinken. Als tussendoortje maak ik een sapje met kokoswater, banaan, aardbei en een lepel hennepzaad. De lunch bestaat uit een salade met rucola, zalm, avocado, rode paprika, komkommer en tomaat. Verder heb ik een pot gun powder thee gezet. Twee kopjes gedronken tijdens lunch en de rest daarna.
Is het trouwens al opgevallen dat ik nog helemaal geen koffie heb gedronken? Het avondeten bestaat uit een hamburger, tomaat met basilicum en mozzarella en aardappelkroketjes. Met een yoghurtijsje toe! ’s Avonds geniet ik extra van mijn koffie, nadat ik de hele dag ‘droog’ had gestaan.

 

Vrijdag

Daar gaan we weer! Hup lauwwarm water met citroen als start van de dag. Ik ontbijt verder met sinaasappelsap en een omelet. Verder drink ik ’s ochtends water en koffie en neem ik als tussendoortje een handje noten. Als lunch wederom een salade en daarna is het mooi geweest. Ik duik mijn bed in omdat ik me helemaal niet lekker voel. De hele week voelt het al niet helemaal lekker, maar ik besluit er nu aan toe te geven en rust lekker uit.

 

Zaterdag

Voor de derde dag op rij trouw aan mijn lauwwarme water met citroen. Als ontbijt drink ik een glas verse sinaasappelsap en maak een omelet met Chinese groente. Gedurende de ochtend nog een pot gun powder thee. Als lunch maak ik een smoothie met amandelmelk, banaan, aardbei, blauwe bessen en hennepzaad. Na de lunch tijd voor mijn eerste kopje koffie van de dag! ’s Middags probeer ik een recept uit en maak ik vier stuks platbrood met munt en citroen. Die moet ik natuurlijk proeven! Een halve liter water gaat er voor het avondeten nog naar binnen. Het avondeten bestaat uit kipfilet met Chinese groente, curry, room en quinoa. Als toetje een yoghurtijsje. ’s Avonds drink ik nog twee koppen koffie.

 

Zondag

Vroeg uit de veren vandaag omdat ik om 9.00 uur wilde gaan hardlopen en dan moet ik ruim van tevoren eten. Na mijn lauwwarme water met citroen heb ik ontbeten met boekweit, chia, appel, amandelmelk en tahin. Ik dronk daar water en een kop koffie bij. Voor tijdens het lopen had ik vier flesjes kokoswater met water aangelengd en drie dadels meegenomen. Dadels zijn een goede vervanging voor gelletjes of druivensuiker. Bij hele lange afstanden tijdens de marathonvoorbereiding neem ik soms voor de zekerheid wel een gelletje mee, maar eigenlijk zorgen dadels ook wel voor voldoende energie. Na het hardlopen een shake met eiwitpoeder voor het herstel van de spieren en als lunch een heerlijke salade met onder meer zalm, avocado en noten. Ik dronk er sinaasappelsap en koffie bij. Later op de middag nog water. Het avondeten bestond uit pannenkoeken met rucola, spek, tomaat en geitenkaas. Lekker! In de loop van de avond dronk ik nog meer water en twee koppen koffie.

 

Lees ook mijn eerdere eetdagboeken

Eetdagboek: voldoende drinken blijft een probleem
Eetdagboek: nieuwe smoothie- en saprecepten 
Eetdagboek: op weg naar een bewustere levensstijl