Ik ben gek op het bakken van taarten, cakes of andere lekkernijen. Sinds ik enkele maanden geleden bewuster ben gaan eten en onder meer suiker laat staan moest ik op zoek naar andere recepten. Ik maakte eerder al met veel succes bananenbrood en de double chocolate strawberry cake. Ook had ik inmiddels het foodcafé Rawsome in Arnhem ontdekt waar ik geproefd had van de zoete lekkernijen, zoals appeltaart, brownie, notentaart en bonbons (allemaal raw). Dit wilde ik natuurlijk thuis ook kunnen maken. Toen ik las over de workshop waarbij we zelf aan de slag zouden gaan met het maken van hartige en zoete gerechten heb ik me direct ingeschreven. Ik was heel benieuwd naar de bereidingswijze en wilde ook graag meer weten over het hoe en waarom van raw food.

Wat is raw food?

Raw food (in het Nederlands ‘rauwe voeding’) is ongekookt en onbewerkt en wordt vaak aangeduid met de naam ‘levend voedsel’. Hiermee wordt bedoeld dat onder andere de vele vitamines en enzymen die zich van nature in de voedingsmiddelen bevinden niet door verhitting gedood worden bij de bereiding. Het zijn alle groenten, fruit, bessen, noten, zaden, ontkiemde bonen en granen, kruiden en zeewieren die rauw gegeten kunnen worden. Rawfood betekent in deze context: voeding die niet verwarmd is (geweest) boven lichaamstemperatuur.

 

Aan de slag

Hoewel ik zeer geïnteresseerd ben in raw food zal ik niet snel volledig raw gaan eten. Het gaat mij vooralsnog een stap te ver. Ik beperk me tot de raw lekkernijen, zoals de Roo’bar en het gebak. Met acht vrouwen gingen we tijdens de workshop aan de slag met diverse lekkernijen.
Ik waagde me eerst aan het maken van chocolade. Gesmolten kokosolie, ahornsiroop, rauwe cacaopoeder, vanille extract en een snufje Himalayazout is alles wat je nodig hebt. Vul ijsklontjesvormpjes voor de helft met chocolade, gooi er gojibessen, cacaonibs, rozijnen of een andere vulling in, vul af, zet even in de koelkast of vriezer en klaar! Zo makkelijk kan het zijn.

 

Smullen van raw lekkernijen

Nadat iedereen klaar was met ‘bakken’ was het tijd om te proeven. Appeltaart, brownie, chocolaatjes, maar ook een salade werd op tafel gezet. Daarna was het tijd voor de tweede ronde. Dit keer ging ik aan de slag met het maken van banaanbonbons. Amandelen, dadels, bananen, gemalen lijnzaad, macapoeder en chiazaadjes. Meer heb je niet nodig. Nadat we alles hadden gemengd en er balletjes van hadden gedraaid, bestrooiden we ze nog met hennepzaad en cacaonibs. Bij voorkeur laat je deze nog even opstijven in de vriezer of koelkast. Na deze tweede ‘bakronde’ was er weer alle gelegenheid om te proeven. Wat mij opviel was dat alle lekkernijen ontzettend snel klaar zijn en nog eens lekker ook!

 

Appeltaart

Na de workshop ben ik thuis zelf aan de slag gegaan met appeltaart. Hoewel de foto wellicht anders doet vermoeden (iemand op Facebook had het er zelfs over dat de geraspte appel meer weg had van maden) was het bijzonder lekker en maak je dit even snel tussendoor. Het is wel aan te raden om alles wat je maakt even in de koelkast te laten staan voordat je het gaat eten omdat dat dat de smaak alleen maar ten goede komt.
Ook niet te versmaden zijn overigens chocoladeballetjes met kokos (ook raw). Ik maakte dit afgelopen weekend en deed mijn bezoek versteld staan van de smaak. Dat is ook gelijk het leuke van het ‘bakken’ op deze manier, je laat mensen zien dat het heel makkelijk een stuk gezonder (maar niet minder smaakvol) kan.

Voor meer informatie over Rawsome: www.rawsome-food.nl of www.facebook.com/RawsomeArnhem