Het is klaar, over, uit, voorbij. De 21 dagen paleo zijn achter de rug. Drie weken waarin ik op een hele andere manier naar voedsel ben gaan kijken en terug ben gegaan naar de basis. Mijn eten bestond drie weken lang uit ei, vis, vlees, groente, fruit, noten en zaden.
Als je dit zo leest dan klinkt het heel beperkt, maar ik heb gemerkt dat je hier best goed mee uit de voeten kunt. Snoep, chips, koeken of fast food heb ik niet gemist. Natuurlijk heb ik wel ‘gesnoept’ maar dat was allemaal paleo proof.

 

21 dagen plan

In eerste instantie volgde ik het 21 dagen plan van Evert Berkelaar, maar daar was ik al heel snel klaar mee. Voor wat betreft het ontbijt en de lunch was het best goed te doen en waren er fijne recepten, maar het avondeten was niet veel. Gelukkig zijn er volop websites met lekkere recepten. Google op paleo recepten en al snel heb je volop inspiratie. Aan het begin van week twee heb ik nog heel even naar het 21 dagen plan gekeken, maar heb het toen gelaten voor wat het was. Ik was er inmiddels wel achter dat ik moest zorgen dat ik van alles genoeg binnen kreeg. Dat was in het begin namelijk wel een puntje. Ik voelde me weleens slap en kon me slechter concentreren. Maar wat wil je ook als je gewend bent om je met grote regelmaat vol te proppen met nutteloze calorieën en suikers. Met regelmaat eten en de porties wat groter maken scheelt een stuk.

 

Punt van zorg

Een punt van zorg was het hardlopen. Normaal gesproken at ik regelmatig eiwitrepen, gebruikte ik sportdrank voor onderweg, evenals gelletjes en voor na het sporten was er ook weer zoete troep. En dan heb ik het nog niet eens over het ‘gebrek’ aan koolhydraten omdat ik geen pasta of aardappelen (met uitzondering van zoete aardappel) meer at. Nu is bekend dat paleo en duursporten niet heel goed combineert. Dat merkte ik ook wel in de trainingen. Op de dinsdag en de donderdag, bij de korte trainingen, ging het perfect. Een ander verhaal was het tijdens de lange duurlopen. Ik at normaal altijd witte boterhammen met chocopasta en honing en nu moest ik iets anders verzinnen. Dat werden pannenkoeken van banaan en ei, later aangevuld met rozijnen. De eerste duurloop was afzien. Dit kwam ook omdat ik de twee dagen voorafgaand aan de training niet heel goed had gegeten en ook een maaltijd had overgeslagen. Eigen schuld, dikke bult. De tweede duurloop ging beter. Sportdrank is vervangen door kokoswater, de gel door dadels en nadien zorg ik gewoon dat ik veel water drink en wat eiwitpoeder neem.

 

Nauwelijks op de proef gesteld

Ik werd de afgelopen weken nauwelijks op de proef gesteld. Het kroketje op vrijdag in de bedrijfskantine kan ik moeiteloos weigeren, de gevulde koek van een jarige collega eveneens. Een feest doorstond ik zonder te snoepen van de bittergarnituur en de blokjes kaas en worst. En dat terwijl ik worst wel gewoon ‘mocht’. Ook twee verjaardagen kwam ik probleemloos door. Scheelt ook dat iedereen op de hoogte was van mijn experiment. Er werd ook helemaal niet raar opgekeken toen ik afgelopen zondag mijn eigen bakje eten in de koelkast zette en brood en pastasalade aan me voorbij liet gaan. Ik moet ook wel eerlijk zeggen dat ik wel heel streng voor mezelf ben geweest. Ik heb zo paleo proof mogelijk geleefd, met uitzondering van vrijdag, toen ik genoten heb van wat kaasjes.


Oh, dat mag jij niet

De afgelopen weken hoorde ik regelmatig: Oh, dat mag jij niet. Mijn antwoord was steevast: Ik mag alles, ik doe het gewoon niet. Tenslotte hoef ik me voor niets en niemand te bewijzen en had ik ook na een week kunnen stoppen. Naast het feit dat het fijn is om terug te gaan naar de basis en je te realiseren dat je het allemaal niet nodig hebt, sta ik ook te kijken van wat het met mijn lichaam doet. Een kleine vier kilo lichter na drie weken paleo... En dat komt niet omdat ik op een houtje bijt, maar puur door het niet meer eten van al die loze calorieën. Een ander bijkomend voordeel is dat ik door goed en regelmatig te eten minder last heb van een rammelende maag. Moest ik eerst uiterlijk 18.00 uur gegeten hebben, nu kan ik het best wat langer uithouden.

 

Wat heeft paleo gedaan met me?

Wat heeft paleo verder met me gedaan? Ik voel me lekkerder in mijn vel. Ik ben actiever en pak meer dingen aan dan voorheen. Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik verwacht had dat de veranderingen veel duidelijker zouden zijn, qua energielevel, maar het kan natuurlijk ook zijn dat ik nog niet helemaal goed eet. Dat ga ik nog eens uitzoeken.
In ieder geval bevalt deze leefwijze me wel en ontdek ik een hele andere manier van koken en bakken en merk ik dat je ook zonder suiker heel veel lekkere dingen kan gaan maken.
Ik hoop dat ik nog heel lang van de snoep, chips en andere ‘slechte’ zaken af kan blijven, want dat ik toch wel mijn grootste valkuil. Aan de andere kant stimuleert het gewichtsverlies ook en bevestigd dat het gezegde: ieder pondje gaat door het mondje.

 

Profijt van experiment

Nu deze stap gezet is, hoop ik dat ik daar de rest van mijn leven profijt van ga hebben en dat ik in mijn dagelijkse leven bewuste keuzes blijf maken. Dat hoeft niet te betekenen dat ik nooit meer brood, kaas of zuivel eet, maar ik zal dat met beleid doen en momenten daarvoor kiezen. Verder blijft het veel te leuk om paleo te bakken en te koken!