Hemsly en HemsleyMet sommige kookboeken is het liefde op het eerste gezicht. Andere kookboeken belanden bij mij eerst op de grote stapel om vervolgens een aantal keer opgepakt te worden, erin te bladeren en dan uiteindelijk in te lezen en uit te koken. Het kookboek Hemsley + Hemsley | De kunst om goed te koken van Jasmine en Melissa Hemsley valt in deze laatste categorie. Het 319 pagina’s tellende boek is een dikke pil met een cover vol oogstrelend mooie foto’s van hoogstwaarschijnlijk even smaakvolle gerechten die je het water in de mond doen lopen. 

Kookboek moet uitnodigen

Helaas is dit gedeelte van de cover van papier en ontstaan al snel de eerste scheuren in het papier en moet ik dit verwijderen. Wat overblijft is een klinisch witte buitenkant waar mijn hart niet sneller van gaat kloppen. Ongetwijfeld zullen er mensen zijn die zich nu afvragen waarom ik dit zo specifiek benoem. Het is maar de buitenkant van een boek. Voor mij gaat het bij een kookboek echt niet alleen om de schrijver of de recepten. Het is de totaalbeleving. Het boek moet uitnodigen om uit de kast te pakken als je even vergeten bent wat voor gerechten er ook alweer in stonden. Het moet je vanaf de eerste oogopslag grijpen zodat je je direct gaat verheugen op het recept dat je gaat maken. 

Handige tips en technieken

Nu we dit minpuntje hebben gehad, kunnen we ons concentreren op wat het kookboek wel biedt. De zusjes Hemsley geven je een heleboel praktische informatie. Handige tips en technieken voor het maken van gerechten die passen bij een drukke levensstijl (geen excuus meer voor het in de magnetron schuiven van een kant-en-klaarmaaltijd). Recepten die je nieuwe ingrediënten uit laten proberen en waarbij suikerrijke producten achterwege blijven. Ook vertellen ze hoe je de inhoud van je koelkast, diepvries en voorraadkast aan kunt pakken zodat je altijd iets voedzaams in elkaar kunt zetten.

Gerechten die rijk zijn aan voedingsstoffen

De recepten zijn onderverdeeld in de categorieën ontbijt, soepen, salades, bijgerechten en snacks, vlees en vis, groentegerechten, dressings en dips, gebak en nagerechten en dranken. De zusjes besluiten het boek met tips hoe je op zondag de maaltijden voor de hele week kunt voorbereiden en geven menu’s voor allerlei gelegenheden. Een goede voorbereiding is het halve werk en hoe vaak ik me ook voorneem om een weekplanning te maken qua maaltijden, het lukt me niet. En aan eten voorbereiden in het weekend heb ik nog helemaal nooit gedacht. Toch niet zo’n slecht idee als je voor een wat gezondere levensstijl gaat. De ruim 150 recepten in dit boek maak je met natuurlijke, onbewerkte producten die rijk zijn aan voedingsstoffen en bovendien eenvoudig te bereiden zijn.

Broccolikoekjes uit de oven en pikante avocadodip

Ik nam afgelopen weekend de proef op de som en maakte broccolikoekjes uit de oven en pikante avocadodip. Dit recept is voor 30 stuks en kun je invriezen. Serveren doe je het bijvoorbeeld met een salade. Wij aten alleen deze ‘koekjes’ die makkelijk te bereiden waren en ook ruimte laten om bijvoorbeeld je favoriete kruid, zowel vers als gedroogd, te gebruiken. Voordeel hiervan is dat je volop kunt variëren en de koekjes, door de ene keer bijvoorbeeld dille te gebruiken in plaats van koriander of gemalen komijn in plaats van chilipoeder, steeds anders smaken. De broccolikoekjes vielen hier in de smaak en komen zeker vaker op het menu. Wellicht met een kleine aanpassing, want tijdens het proeven kwamen we tot de ontdekking dat gebakken spekjes ook heel goed zouden smaken in dit gerecht.

Verrassende recepten

Inmiddels zijn her en der in het boek de stickertjes al geplakt die aangeven welke gerechten ik nog meer wil maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van notenbrood met geroosterde paddenstoelen en quinoa met een kastanje-abrikozentopping of gekaramelliseerde knoflooktaart met amandelkorst. Mmm…. Het kookboek ligt inmiddels bovenop mijn stapel en zal daar ook wel even blijven liggen want de soepen (waterkerssoep met paratnotencrème of roze bietensoep) wil ik zeker ook nog uit gaan proberen. Oh, en de ontbijtrepen met cranberry en quinoa. En zo kan ik nog wel even doorgaan!

Hemsley + Hemsley
Jasmine en Melissa Hemsley
Prijs: 29,95 euro
Fontaine Uitgevers
ISBN 9789059565869