Met een plastic tas vol bakjes, eentje voor ontbijt, de ander voor de soep, de derde voor de lunch en dan is er ook nog een bakje met mijn notenmix, vertrek ik vandaag naar mijn werk. Mijn eerste dag paleo en ik ben goed voorbereid! De komende drie weken ga ik kijken in hoeverre paleo bij mij past. Ik doe dit aan de hand van het 21 dagen paleo menu van Evert Berkelaar. Het menu is gebaseerd op 2000 kcal. Mijn grootste zorg is niet of ik paleo ‘vol zal houden’, maar vooral of ik van deze hoeveelheid calorieën kan leven. Het lijkt allemaal zo weinig! En hoe doe ik dat met sporten?

Voor mij vooralsnog geen voorgefabriceerde sportdrankjes, poeder of repen meer, maar wat dan wel? Naar het antwoord op deze vragen moet ik nog op zoek, maar dat schuif ik nog maar even voor me uit. Vooralsnog loop ik nog niet hard, dat komt morgen of woensdag pas. Mijn dag begint met een ontbijt van zalm, appel en noten. Heel iets anders als je normaal gesproken een volle schaal yoghurt met fruit of muesli eet. Het smaakt in ieder geval goed. Hier kan ik wel aan wennen. Het is wel een stuk minder dan ik gewend ben te eten en de vraag is wanneer ik weer trek zal krijgen. Gelukkig is het vandaag een drukke dag op het werk en vliegt de tijd voorbij. Als tussendoortje 50 gram van de notenmix die ik zondag heb gemaakt. De lunch is niet veel anders dan ik gewend ben. Vandaag staat er sla met tomaat, gerookte kip en avocado op het menu. In de middag een soepje en dan ben ik nog niet eens aan mijn sinaasappel toegekomen.

Paleo avondmaaltijd

Het avondeten bestaat uit scholfilet met spinazie, pijnboompitten en zongedroogde tomaten. Voor de ‘niet paleo etende huisgenoot’ komt daar een portie bulgur bij, maar ik hou het bij vis, groente en de pitten. Dat je voor een smaakvol gerecht eigenlijk maar heel weinig nodig hebt blijkt wel, hoe eenvoudig het gerecht ook is, het valt goed in de smaak. Ik eet bewust langzaam, mezelf ondertussen vertwijfeld afvragend of ik  het hier de rest van de avond op ga redden. En dan ga ik ook nog hardlopen! Het stond oorspronkelijk niet op de planning, maar een duurloop van 12 kilometer is wel een goede testcase. Kan ik op dit voedsel zo’n inspanning doen. En ja, dat kan! In een aardig tempo loop ik kilometer na kilometer en geen centje pijn. Totaal geen trek.
Al met al kan de eerste dag paleo als geslaagd de boeken in! De angst voor te weinig eten is ongegrond gebleken en verder kon ik iedere verleiding weerstaan. Zelfs het eigengebakken bananenbrood laat ik aan me voorbij gaan! Voor wat betreft het eten sluit ik de dag af met een sinaasappel.


Paleo drinken

Qua drinken heb ik me vandaag verder niet aan hoeven te passen. Ik drink al eigenlijk nooit frisdrank, alleen water, thee en koffie en dat kan allemaal, hoewel van dat laatste wordt getwijfeld of het paleo is, maar vier koppen per dag zijn volgens het plan toegestaan.

Op naar dag 2!  

Benieuwd hoe ik tot besluit ben gekomen om paleo te eten? Lees dan mijn eerdere blog Eten zoals de oermens

Hoe ik me heb voorbereid? Lees mijn blog Aan de vooravond van drie weken paleo