De eerste trainingsmaand op weg naar de Lakeland Trails Ultra 100km is voorbij gevlogen! En ik kijk meer dan tevreden terug. In januari heb ik mooie stappen gezet. Als ik die lijn zo doorzet naar juli, dan kan het maar zo zijn dat ik daadwerkelijk met de beste versie van mezelf aan de start verschijn; het doel dat ik mezelf had gesteld. De weg is nog lang, maar een goed begin …

Terugblik januariIs het schema iets of niets?

In mijn blog Nog 187 dagen: voorbereidingen gestart vertelde ik al over mijn haat-liefdeverhouding met trainingsschema’s en dat ik het schema uit het boek Running your first ultra van Krissy Moehl zou proberen. Mocht ik na drie weken vinden dat het bij mij past dan zou ik de komende 24 weken dat schema gaan volgen. Nou, ik durf het aan! Hoewel ik de afgelopen weken het schema niet tot de letter heb gevolgd, met name vanwege de Dry January Running Bingo Challenge van Craft Beer Run, heb ik er genoeg van geproefd om me er happy bij te voelen. Het schema bestaat wel uit vijf dagen hardlopen en een dag cardio, maar de te lopen afstanden zijn heel goed behapbaar. Een ‘easy run’ van ongeveer 8 kilometer is helemaal geen straf na een dag werken!

Begonnen met core training

Naast de hardlooptrainingen schrijft het schema ook core strength exercises voor. Heel fijn voor iemand die altijd zegt ‘ja, zou ik toch eens mee moeten beginnen’, en het vervolgens nooit doet. Maar diezelfde persoon (ik dus) is dan wel weer zo plichtsgetrouw om te doen wat het schema voorschrijft. Als het in het schema staat, dan moet het gebeuren! En zo ging het de afgelopen weken ook. Gelukkig hoef ik het stukje krachttraining niet helemaal alleen te doen en krijg ik hulp van Eva. Inmiddels heb ik al twee PT-sessies met haar achter de rug. In het weekend doe ik de training zelf bij de beweegtuin (plek met sport- en fitnesstoestellen) bij ons in de wijk waar ik mijn matje, kettlebells en elastieken mee naartoe sleep.

Voedingsadvies

Ook op het gebied van voeding(sadvies) is er goed nieuws te melden. Sinds 1 januari ben ik 3,3 kg lichter. Tsja, de eerste kilo’s gaan altijd het makkelijkst. Ik reken mezelf niet rijk hoor, want voor 1 januari at ik alles wat los en vast zat en vanaf 1 januari let ik op mijn eten. Dan is het ook niet zo gek. Van Eva heb ik goede adviezen gehad en die ben ik nu langzaam aan het integreren in mijn leefstijl. Daarnaast drink ik al de hele maand minder koffie en meer water. Los van de cijfertjes op de weegschaal voel ik me ook gewoon een stuk beter en energieker. Ik slaap heel goed, weet hoe ik stress kan vermijden (hoewel … soms …), beweeg voldoende en pak ook wel goed mijn rust. Naast hardlooptrainingen, kracht en focus op voeding, zorg ik ook dat ik voldoende rek en strek. Dagelijks doe ik een lesje yoga (variërend van 10 minuten in de ochtend tot een half uur in de avonduren) en daar voel ik me ook heel goed bij.

Focus op mijn doel

Vol vertrouwen begin ik aan maand twee. Met ongetwijfeld iets minder hardloopkilometers dan in januari. Ik maakte er net iets meer dan 300 en dat is best aanzienlijk. Deels kwam het door de challenge die ik deed. Hierdoor liep ik bijna dagelijks wel iets meer kilometers dan ‘nodig’, maar de challenge is nu afgelopen zodat ik me weer beter aan het schema kan/ga houden. Het is zo verleidelijk om veel en lang te lopen. Iedere keer als ik op Instagram of Facebook trailavonturen voorbij zie komen, dan moet ik mezelf ernstig toespreken: Dafne, jouw doel is 100 kilometer lopen op 9 juli. Spaar je krachten, bouw op, laat je niet gek maken door wat anderen doen, luister naar je lijf, focus op je doel etc. Misschien is dat nog wel het moeilijkste onderdeel van de training …

Op de hoogte blijven van mijn hardloopavonturen? Volg mij dan op Instagram of Strava.