Sauzen en smaakmakersIk maak de laatste tijd steeds meer zelf, maar sauzen koop ik nog kant-en-klaar. Nu ik het kookboek Sauzen en smaakmakers in huis heb komt daar verandering in. Te beginnen met mangochutney! 

Specerijen roosteren

Gemak dient de mens. En soms is gemak in mijn beleving het pakken van een pot of fles uit het schap van de supermarkt. Maar als ik heel eerlijk ben is zelfgemaakt toch veel lekkerder! En niet alleen lekkerder, maar ook leuker. Hoeveel moeite is het eigenlijk om een half uurtje te besteden aan in dit geval mangochutney. Met een pot van ongeveer 200 ml kan ik weer even vooruit. Binnenkort komt er een review van het boek Sauzen en smaakmakers online, maar eerst duik ik de keuken in om verschillende recepten uit te proberen. Jij kunt nu zelf ook aan de slag want ik mag het recept voor de mangochutney met je delen. Specerijen roosteren, vijzelen, mango snijden, laten pruttelen en klaar. 

Recept mangochutney

1 pot van circa 500 ml

Ingrediënten
een mespunt chilivlokken
0,5 tl venkelzaad
0,5 tl komijnzaad
0,5 tl nigellazaad
1 tl zout
2 groene, onrijpe mango's, geschild
1 el slaolie
100 gr ongeraffineerde suiker
100 ml water 

Bereiding
Rooster de specerijen en het zout in een droge hete koekenpan tot ze beginnen te geuren.
Maal ze grof in een vijzel.
Snijd de mango's in blokjes van 2 bij 2 cm.
Verhit de slaolie in een pan en doe alle ingrediënten erbij, behalve het water.
Fruit tot de suiker is gesmolten.
Voeg het water toe en laat 20 tot 25 minuten sudderen.
De mango moet doorschijnend worden en zacht aanvoelen.
Schenk de warme chutney in een grondig schoongemaakte glazen pot met goed sluitende deksel.
In de koelkast blijft de chutney zes maanden goed.