Voedie Nog 95 dagenSoms gebeuren er dingen in je leven die een challenge om in 120 dagen een marathon te lopen met 15 kilogram minder gewicht even geheel onbelangrijk maken. Die je overpeinzingen over 2 ons aankomen even in een heel ander licht zetten. Als je het nieuws krijgt dat iemand uit je omgeving met een hersenbloeding is opgenomen in het ziekenhuis, dan staat alles heel even stil. Heel even maar, want de rest van de wereld draait tenslotte door en ook ik ga door met mijn dagelijkse beslommeringen. Maar het maakt wel indruk en het blijft in je achterhoofd de hele tijd spelen. Het doet je weer eens beseffen wat belangrijk is in het leven en wat niet. Dat je niet altijd de regie hebt over je eigen leven.Teugels laten vieren

Op zo'n dag merk ik bij mezelf dat de neiging er is om alle teugels te laten vieren. Niet omdat het er opeens niet meer toe doet, maar omdat de focus ergens anders ligt. De veilige bubbel die ik de afgelopen week om mezelf heen heb gecreëerd wordt doorgeprikt. Ik ben een emotie-eter en dat blijkt vandaag ook maar weer. Ik zondig niet, ga niet naar de supermarkt om snoep, koek of chips te kopen, maar het voelt toch anders. Ik begin de dag met een schaaltje soja yoghurt, verse aardbeien en blauwe bessen, cacao nibs, honing en kaneel. Samen met een glas sinaasappelsap begin ik aan de dag. Tussendoor koffie en wat water en dan moet ik op pad. Ik eet dus geen tussendoortje. Als lunch salade met sla, tomaat, komkommer, lente-ui en een ei.

 

Bananenbrood maken

Het avondeten bestaat uit rode bietensoep en kip met sugarsnaps en venkel. De groente hebben we afgelopen weekend op de markt gekocht. Terwijl de bieten koken ben ik ondertussen ook nog een bananenbrood aan het bakken. De ingrediënten had ik allemaal in huis en het kost me slechts 10 minuten om alles in een cakevorm te gieten. Terwijl dit in de oven staat verder met het avondeten. Het wordt uiteindelijk wel een latertje, want al het snijwerk en kookwerk kost wel wat tijd. Gelukkig is het de moeite waard en kunnen we daarna voor de rest van de avond in de relaxstand. Deze dag geen sport gepland. Ik bouw bewust af en toe rustdagen in omdat het met opbouwen van hardlopen en bootcamp af en toe best heftig is. Gelukkig gaat het vandaag goed qua spierpijn en heb ik weinig last.

 

Tip van de dag: goed kauwen

Ik ben een snelle eter. Terwijl tafelgenoten nog volop van hun eten genieten staar ik dan meestal naar een leeg bordje. En dat terwijl goed kauwen juist zo belangrijk is. Door goed te kauwen ga je langzamer eten en voel je je sneller verzadigd. Het voorkomt ook dat je overmatig gaat eten. Tijdens het eten wordt het hormoon histamine aangemaakt. Pas 20 minuten na je eerste hap komt dit verzadigingshormoon vrij. Als je snel eet dan eet je dus eigenlijk meer dan je nodig hebt. Voedsel dat goed is gekauwd is bovendien al half verteerd. Dit bevordert de spijsvertering en levert het het lichaam direct energie op. Heb je nou net als ik moeite met langzaam eten, probeer dan eens om iedere hap 20 keer te kauwen. Ook helpt het om niet gedachteloos voor de televisie te gaan eten, maar je echt te concentreren op je maaltijd.

 

Geen update missen? Like dan de pagina van Voedie op Facebook. Met naast aankondigingen van updates ook andere nieuwtjes op het gebied van food.


Lees ook: 
Nog 96 dagen: Afzien (en genieten) in de brandende zon
Nog 97 dagen: Een ontspannen weekend

Nog 98 dagen: Een illusie armer
Nog 99 dagen: Mijn arme, arme benen

Nog 100 dagen: Bijna drie weken onderweg

Nog 101 dagen: Meer energie door goede voeding

Nog 102 dagen: Bikkelen door de regen

Nog 103 dagen: Tijd voor een lazy sunday

Nog 104 dagen: Let's get started

Nog 105 dagen: Vrijdag weegdag

Nog 106 dagen: De dag voor het tweede weegmoment

Nog 107 dagen: Geen bootcamp maar boostcamp

Nog 108 dagen: Lang leve de weekplanning

Nog 109 dagen: We gooien er een schepje bovenop
Nog 110 dagen: Hardlopen als een malle
Nog 111 dagen: De teugels een beetje laten vieren
Nog 112 dagen: Het eerste weegmoment
Nog 113 dagen: Laatste dag voor de eerste weging
Nog 114 dagen: Een frisse start van de dag
Nog 115 dagen: We pakken de draad weer op
Nog 116 dagen: Bijna helemaal de oude
Nog 117 dagen: Een dag met een vervelend staartje
Nog 118 dagen: Uitdagingen op de camping
Nog 119 dagen: Een goede start gemaakt
Hoe het allemaal begon: Aftrap: nog 120 dagen te gaan