Voedie Nog 93 dagenIn het weekend probeer ik over het algemeen zoveel mogelijk groente en fruit in huis te halen. Bij voorkeur van de markt of van de boer. Een deel van de keukenvloer ligt op zo'n moment bezaaid met courgette, aubergine, pompoen, paprika's, tomaten, mango's, bieten, sinaasappelen, avocado's en ga zo maar door. Vaak niet eens gekocht met een bepaald recept in gedachten. Dat volgt later in de week wel. Natuurlijk schat je wel een beetje in wat je die week op kunt eten en ga je geen voorraad halen voor de rest van de maand. Ik vind het altijd leuk om aan de hand van een groente een recept te zoeken. Lekker bladeren door kookboeken en -tijdschriften of zelf iets verzinnen. Zo aten we eerder deze week bijvoorbeeld een lekkere combi van rauwe venkel met sugarsnaps en kip uit de Delicious.

 

Auberginerolletjes met quinoa

Zo in de loop van de week zie je de voorraad zienderogen slinken. Vandaag moesten de twee aubergines op. Dat is voor mij geen straf, want als iets lekker is, dan is het wel aubergine. Eerder had ik een keer auberginerolletjes gemaakt, gevuld met quinoa. Dat recept werd weer van stal gehaald. Nu we een mandoline hebben en groenten fijn kunnen snijden werkt het stukken makkelijker en fijner om dunne plakken te snijden. De aubergine moest eerst even in de oven, ondertussen tomatensaus maken, quinoa koken en een prutje maken van parmezaan, olijven, kappertjes en pijnboompitten. Eieren toevoegen aan het prutje, de quinoa en de tomaat en dat op de aubergineplakken. Jammie! Een geslaagd avondmaaltje.

 

Smoothie met biet, sinaasappel en kaneel

Ik begon de dag overigens met avocado, banaan en blauwe bessen. In de loop van de ochtend verse muntthee en koffie. Als tussendoortje een plak bananenbrood (wordt met de dag lekkerder!). Als lunch een salade en 's middags was het weer tijd voor een smoothie. Ik had nog bieten over en een deel daarvan gebruikte ik om samen met sinaasappelsap en kaneel een smoothie van te maken. Niet verkeerd. Je moet alleen dit niet onderweg gaan drinken of in je koffiepauze. Biet heeft de vervelende eigenschap dat het alles rood maakt waar het mee in aanraking komt. Mijn hele mond en tanden zaten onder! Glas water, even spoelen en dat probleem was ook weer opgelost. 's Avonds was het bootcamptijd. We moesten verschillende oefeningen doen, steeds twee achter elkaar gedurende dertig seconden. Lijkt appeltje-eitje, maar ik kan je vertellen dat het verdomd pittig is. Maar alles voor het goede doel!

 

Tip van de dag: investeer in goede materialen

Niets irritanter dan moeten snijden met botte of te kleine messen, op de gok afwegen of urenlang bezig zijn met het fijnsnijden van bijvoorbeeld knoflook. Maak het jezelf gemakkelijk en investeer in goede materialen. Eerder deze blog noemde ik al de mandoline. Een godsgeschenk! Hiermee snij je in no time perfecte plakken venkel, aubergine, wortel of wat voor groente of aardappel dan ook. Geen gehannes meer met ongelijke plakken of messen die in je vingers snijden. Hetzelfde geldt voor de knoflookpers, dunschiller, weeglepel, maatlepels en maatbekers voor kleine hoeveelheden. Het scheelt mij zoveel irritatie nu ik de juiste materialen heb. Stoor jij je ergens aan in de keuken? Wees dan niet langer eigenwijs, maar schaf handige kookhulpjes aan. 

 

Geen update missen? Like dan de pagina van Voedie op Facebook. Met naast aankondigingen van updates ook andere nieuwtjes op het gebied van food.


Lees ook: 
Nog 94 dagen: Neigen om te (vr)eten
Nog 95 dagen: Wat is echt belangrijk

Nog 96 dagen: Afzien (en genieten) in de brandende zon

Nog 97 dagen: Een ontspannen weekend

Nog 98 dagen: Een illusie armer
Nog 99 dagen: Mijn arme, arme benen

Nog 100 dagen: Bijna drie weken onderweg

Nog 101 dagen: Meer energie door goede voeding

Nog 102 dagen: Bikkelen door de regen

Nog 103 dagen: Tijd voor een lazy sunday

Nog 104 dagen: Let's get started

Nog 105 dagen: Vrijdag weegdag

Nog 106 dagen: De dag voor het tweede weegmoment

Nog 107 dagen: Geen bootcamp maar boostcamp

Nog 108 dagen: Lang leve de weekplanning

Nog 109 dagen: We gooien er een schepje bovenop
Nog 110 dagen: Hardlopen als een malle
Nog 111 dagen: De teugels een beetje laten vieren
Nog 112 dagen: Het eerste weegmoment
Nog 113 dagen: Laatste dag voor de eerste weging
Nog 114 dagen: Een frisse start van de dag
Nog 115 dagen: We pakken de draad weer op
Nog 116 dagen: Bijna helemaal de oude
Nog 117 dagen: Een dag met een vervelend staartje
Nog 118 dagen: Uitdagingen op de camping
Nog 119 dagen: Een goede start gemaakt
Hoe het allemaal begon: Aftrap: nog 120 dagen te gaan