De Pier Scheveningen VoedieDoor de stroom blogs over mijn challenge, zou je bijna vergeten dat er ook nog ander nieuws op foodgebied te vertellen is. Het zal je niet zijn ontgaan dat op verschillende plekken in Nederland super leuke initiatieven op het gebied van food uit de grond schieten. Denk aan de Markthal in Rotterdam, de vele foodtruckfestivals, de Foodhallen in Amsterdam en ga zo maar door. De nieuwste hotspot in wording is De Pier in Scheveningen. Hier vestigen zich binnenkort negen ondernemers met vernieuwende food-, drink- en shoppingconcepten. Hoe gaaf is het om lekker te genieten van goed eten en drinken terwijl je uitkijkt over de zee en het strand. Count me in!

EatalyWat doe je als je tijdens je vakantie in Italië los wilt gaan in de delicatessenwinkels, maar al op je maximale gewicht zit? Juist, gewoon 15 kilogram bijboeken. En zo kon het gebeuren dat ik op de laatste dag van ons verblijf in Florence bij Eataly via mijn mobiele telefoon extra bagage incheckte, waarna we los konden gaan! ‘Supermarkt’ Eataly, een walhalla voor de liefhebber van Italiaans eten, kent z’n klanten, want bij de ingang stonden de dozen van DHL al opgesteld. Toeristen die niet met hun spullen wilde slepen konden het laten verschepen. Ook wij hebben even met die mogelijkheid gespeeld, maar aangezien we ook nog bij andere winkels in wilden slaan (in een volgende blog meer over Tuscan Taste waar we ook goed slaagden), kozen we voor het bijboeken van bagageruimte.

Couscoussalade

Nu het 's avonds weer langer licht is en de temperaturen stijgen komt er bij ons thuis steeds vaker een makkelijke en snelle maaltijd op tafel. Een van de favorieten is couscoussalade. We hebben inmiddels een basisrecept, maar variëren er op los. Soms laten we ons leiden door wat we in huis hebben, een andere keer kan het zijn dat we bijvoorbeeld zin hebben in kip en dat toevoegen. De oplettende lezer zal het opvallen dat het onderstaande recept anders is dan de ingrediënten die je op de foto hiernaast ziet. Je krijgt er een variatietip gratis bij!

GazpachoVolgens mij val ik in herhaling als ik zeg dat ik een groot liefhebber ben van soep. Soep maken, soep eten of schrijven over soep op mijn blog www.tijdvoorsoep.nl. Het maakt niet uit in welke vorm. Gisteren hebben we een voorproefje gekregen van de zomer en dan denk ik meteen aan gazpacho. Dit Spaanse gerecht staat zomerdag bij ons regelmatig op het menu. Gazpacho is een koude soep van rauwe groenten en kruiden en dat hoor je ijskoud te eten. Voor serveren moet het minimaal een uur in de koelkast, maar ik vind het gerecht het lekkerste als het een hele dag heeft gestaan. Serveren met wat brood en/of salade.

Weekendgevoel1In huize Van der Meer gaan we op de vrijdag vaak voor gemak. Pizza is een van de favorieten, maar als we aan het einde van een werkweek even bij willen kletsen met een borrel dan komen er tapas op tafel. Lekker brood, tapenade, wat vlees en kaas zijn eigenlijk vaste onderdelen. Willen we het onszelf helemaal makkelijk maken dan halen we alles kant-en-klaar, maar het is net zo leuk om (een deel van) je maaltijd zelf klaar te maken. In deze blog een aantal tips en recepten om in een handomdraai zelf lekkere tapas, zoals pesto en tomatentapenade op tafel te zetten. 

ChocoladebrokkenIk maakte afgelopen weekend mijn eigen chocoladebrokken, 'belegd' met noten, gojibessen, cranberries, havermout en rozijnen. Klaar in een handomdraai en duizend keer leuker dan het kant-en-klaar in de winkel kopen! Het leuke is dat je hiermee eindeloos kunt variëren. Je hoeft echt geen rare of dure dingen aan te schaffen, kijk gewoon wat je op voorraad hebt en wat je lekker lijkt. Het maken van deze chocoladebrokken kan niet mislukken als je dat doet met behulp van chocolade couverture. Couverture zijn blokken of tabletjes geperste chocolade waar al suiker en cacaoboter aan toegevoegd is. Dit hoef je alleen nog maar te smelten. Een kind kan de was doen! 

HumusHumus, hummus, hoummous, humous, hoemoes. Oftewel kikkererwtenspread. De Nederlandse vertaling klinkt een stuk minder aantrekkelijk dan de oorspronkelijke naam, die veel verschillende schrijfwijzen kent, maar verklapt wel meteen wat het hoofdingrediënt van dit gerecht is. Het maken van humus is kinderlijk eenvoudig, maar op de een of andere manier waren we er nog steeds niet toe gekomen om het zelf te gaan maken. Afgelopen weekend was het dan eindelijk zover.