Ik maakte afgelopen weekend mijn eigen chocoladebrokken, 'belegd' met noten, gojibessen, cranberries, havermout en rozijnen. Klaar in een handomdraai en duizend keer leuker dan het kant-en-klaar in de winkel kopen! Het leuke is dat je hiermee eindeloos kunt variëren. Je hoeft echt geen rare of dure dingen aan te schaffen, kijk gewoon wat je op voorraad hebt en wat je lekker lijkt. Het maken van deze chocoladebrokken kan niet mislukken als je dat doet met behulp van chocolade couverture. Couverture zijn blokken of tabletjes geperste chocolade waar al suiker en cacaoboter aan toegevoegd is. Dit hoef je alleen nog maar te smelten. Een kind kan de was doen!
Humus, hummus, hoummous, humous, hoemoes. Oftewel kikkererwtenspread. De Nederlandse vertaling klinkt een stuk minder aantrekkelijk dan de oorspronkelijke naam, die veel verschillende schrijfwijzen kent, maar verklapt wel meteen wat het hoofdingrediënt van dit gerecht is. Het maken van humus is kinderlijk eenvoudig, maar op de een of andere manier waren we er nog steeds niet toe gekomen om het zelf te gaan maken. Afgelopen weekend was het dan eindelijk zover.
Oké, eerlijk is eerlijk. De foto hiernaast van de raw appeltaart zal je niet meteen doen watertanden, maar geloof me, de smaak is duizend keer beter dan mijn foodstyling en -fotografiecapaciteiten. Ieder z'n vak zullen we maar zeggen. Belangrijker is om jullie te inspireren als het gaat om 'anders dan anders' bakken. Hoewel ik afgelopen weekend nog heb genoten van 'ouderwetse' appeltaart, barstensvol suiker, eet ik eigenlijk liever een variant die iets verantwoorder is en daarnaast ook nog eens enorm lekker. Sinds een klein jaar probeer ik voornamelijk cake, taart of koek te maken zonder suiker en op dat gebied gaat er echt een wereld voor me open.
Ken jij freekeh al? Het is een tarwegraan dat wordt geoogst op het moment dat deze nog jong en groen is. Na de oogst worden de granen licht geroosterd en dat zorgt voor een nootachtige en iets rokerige smaak. Freekeh bevat bovendien vier keer meer vezels dan zilvervliesrijst en bijna twee keer zoveel eiwit als witte rijst. Daarnaast bevat freekeh relatief veel magnesium, kalium, calcium en ijzer. Je kunt freekeh gebruiken als alternatief van couscous of rijst, maar probeer het ook eens in de soep. Dat is lekker!
Pizza is voor mij een echte vrijdagavondmaaltijd. Aan het einde van de week heb ik over het algemeen weinig zin om te koken en dan is de keuze voor pizza snel gemaakt. In veel gevallen haal ik dan een kant-en-klare koelverse pizza, maar soms ga ik ook zelf aan de slag. Deegbodems kun je zelf maken of als je op de gezonde toer bent met bloemkool, maar kopen kan net zo makkelijk. Bij de supermarkt kun je kant-en-klare ronde bodems kopen in verschillende varianten die voor zo'n snelle maaltijd best goed te eten zijn. Mijn favoriete zelfmaakpizza van dit moment is er eentje met venkel, ui en spek.
Maïs in de soep? Kan dat? Dat waren mijn eerste gedachten toen ik zocht naar een nieuw soort soep om te gaan maken. Even geen pompoen, tomaat of groentensoep, maar een keer geheel iets anders. Samen met zoete aardappel, peper en gerookte paprikapoeder bleek dit een heerlijke soep op te leveren. Tip! Bereid de soep een dag van tevoren, want hoe langer deze soep staat hoe lekkerder deze wordt. Bijna zonde om direct na bereiding op te eten!
Soep kan en mag wat mij betreft altijd. Als lunch, tussendoortje, avondeten of late night snack. Kom maar door! Zomer, herfst, lente of winter? Maakt helemaal niet uit. Ik lepel het maar wat graag naar binnen. Niets lekkerder dan genieten van eigengemaakte soep! Is het toeval dat ik onlangs in Alkmaar met mijn rammelende maag Soepp binnenstapte? Of rook ik het van verre al dat hier overheerlijke soep verkrijgbaar was?