Sauzen en smaakmakersIk maak de laatste tijd steeds meer zelf, maar sauzen koop ik nog kant-en-klaar. Nu ik het kookboek Sauzen en smaakmakers in huis heb komt daar verandering in. Te beginnen met mangochutney! 

Naast bakken is het maken van soep een van de dingen die ik graag en veel doe. Hoewel het seizoen voor pompoensoep weer bijna is 'losgebarsten', ben ik toch wel erg blij met deze nazomer en het feit dat ik daarom nog regelmatig gazpacho kan maken. Ik maak altijd een behoorlijke hoeveelheid zodat ik er een aantal dagen van kan eten. Hoe langer de gazpacho staat hoe beter! Dit recept is echt het allersimpelste recept dat je kunt bedenken. Ik had nooit gedacht dat de combinatie van watermeloen en tomaat zo lekker kon zijn. Mocht je na het maken van deze gazpacho nou de smaak te pakken hebben dan vind je op mijn andere blog Tijd voor soep nog meer recepten. 

gazpacho


Soms vallen werk en hobby mooi samen. Onlangs mocht ik voor de huis-aan-huiskrant Arnhemse Koerier Saakje Vissser interviewen over haar boek Saakje's Zoete Bakboek. Hoe leuk is het om met een stadsgenoot te praten over bakken en het maken van een eigen kookboek. Naast een deel uit het interview mag ik Saakje's recept voor oranjekoek met jullie delen. Niet alleen één van mijn favorieten, maar ook van Saakje.

Er is geen ontkomen meer aan, de zomer is over, uit, voorbij. Geen avonden meer op het terras en op een spontane barbecue of picknicken in het park hoef ik dit jaar ook niet meer te rekenen. Maar hoe jammer dit ook is, de herfst en winter hebben op eetgebied ook weer zoveel voordelen dat het treuren om het einde van de zomer bij mij niet lang duurt. Het is weer tijd voor gerechten met onder meer wild, pompoen en pastinaak! Veel restaurants presenteren deze weken weer hun nieuwe kaart, zo ook brasserie de Boerderij in Arnhem. Tijdens een speciale proefavond mocht ik onlangs aanschuiven voor een 5-gangendiner waar de gerechten van de nieuwe kaart werden gepresenteerd.

Ik ben gek op linzen en gebruik ze zowel in de soep als bij bijvoorbeeld curry's of salades. Ik vind ze een goede vervanger voor maaltijden met pasta en rijst. Ze zijn rijk aan vezels en eiwitten en zorgen voor een lang verzadigd gevoel. Linzen worden veel gebruikt in de Arabische keuken en daarom is het ook niet verwonderlijk dat in een kookboek als Vegarabia recepten staan met linzen. Ik mag uit dit boek een recept met jullie delen, namelijk de linzen met zoete wortel, dadels en goudkleurige room. Ik vind het een bijzonder fijn recept waarbij robuuste smaken worden gecombineerd met een romige dressing en het zoete van de wortel en de dadel. Ik ben benieuwd of jij ook zo enthousiast bent over dit gerecht! Let me know.

EXKi Amsterdam CSEen hapje van je broodje Carolus Quintus, een slokje van je vers gemaakte Fruit & Tea en tussendoor een vorkje prikkend van je salade Genova. Ondertussen uitkijkend over het IJ en bijna vergeten dat je op Amsterdam CS zit. Het station heeft er sinds een maand een hotspot bij. Bij de naam EXKi zal er niet gelijk bij iedereen een belletje gaan rinkelen, maar toen ik hoorde dat ze in Amsterdam op het centraal station zouden komen deed ik een klein dansje. Een verademing voor mensen die, net als ik, liever kiezen voor gezonde en verse voeding dan de slices pizza, patat, frikandel uit de muur, de big mac of döner. In dit restaurant kun je rustig ontwaken bij een kop koffie, lunchen met je vrienden of 's avonds voordat je naar huis gaat een hapje eten, maar alles is ook to go.

Ik ben gek op Italiaans eten, maar had nog nooit gehoord van Italiaanse bruiloftssoep. Met name vroeger werd dit gerecht veel geserveerd tijdens trouwerijen. Vraag me niet waarom dat dit nu niet meer zo is, want tradities moet je wat mij betreft zoveel mogelijk in stand houden. Het recept komt uit het nieuwe kookboek Hemelse soepen van Nicole Pisani en Kate Adams dat ik mag gaan reviewen. De eerste stickers in het boek zijn geplakt dus deze en volgende week zal er regelmatig soep op het menu staan. Vooruitlopend op mijn review van Hemelse soepen mag ik dit recept met jullie delen. Hoe leuk is dat! Laat je het weten als je soep hebt gemaakt? In ieder geval loopt bij mij het water al in de mond als ik naar dit plaatje kijk.