Weekendgevoel1In huize Van der Meer gaan we op de vrijdag vaak voor gemak. Pizza is een van de favorieten, maar als we aan het einde van een werkweek even bij willen kletsen met een borrel dan komen er tapas op tafel. Lekker brood, tapenade, wat vlees en kaas zijn eigenlijk vaste onderdelen. Willen we het onszelf helemaal makkelijk maken dan halen we alles kant-en-klaar, maar het is net zo leuk om (een deel van) je maaltijd zelf klaar te maken. In deze blog een aantal tips en recepten om in een handomdraai zelf lekkere tapas, zoals pesto en tomatentapenade op tafel te zetten. 

HappyhappyjoyjoyZullen we wat gaan eten bij Happyhappyjoyjoy? Hoor je het jezelf al zeggen? Toch is het een naam die wel blijft hangen. Dat moet ik IQ Creative en Julius Jaspers, de initiatiefnemers van dit restaurant met Aziatische gerechten dat in mei de deuren opent op de Bilderdijkstraat in Amsterdam, nageven. Nu moet ik eerlijk toegeven dat ik bijna nooit Aziatisch eet (een beetje verpest door slechte afhaalchinees en all you can eat wok), maar Happyhappyjoyjoy zet ik wel op mijn 'waar-ik-nog-een-keer-wil-gaan-eten-lijstje'. 

                                                                                         

ChocoladebrokkenIk maakte afgelopen weekend mijn eigen chocoladebrokken, 'belegd' met noten, gojibessen, cranberries, havermout en rozijnen. Klaar in een handomdraai en duizend keer leuker dan het kant-en-klaar in de winkel kopen! Het leuke is dat je hiermee eindeloos kunt variëren. Je hoeft echt geen rare of dure dingen aan te schaffen, kijk gewoon wat je op voorraad hebt en wat je lekker lijkt. Het maken van deze chocoladebrokken kan niet mislukken als je dat doet met behulp van chocolade couverture. Couverture zijn blokken of tabletjes geperste chocolade waar al suiker en cacaoboter aan toegevoegd is. Dit hoef je alleen nog maar te smelten. Een kind kan de was doen! 

Dafne van der MeerOp verschillende blogs zag ik de afgelopen tijd de 25 foodvragen tag voorbij komen. Niet alleen leuk om in te vullen, maar vooral ook leuk om te lezen. Bij het lezen van de antwoorden van andere bloggers beleefde ik vele oh ja momenten en dat zullen jullie bij het lezen van mijn antwoorden ook ongetwijfeld hebben. Na het lezen van deze blog weet je precies wat mijn guilty pleasure op foodgebied is, wat er nog op mijn bucketlist staat, wat mijn lievelingseten is en wat ik absoluut niet lust.

Pluijmens eetbare wereldEigenlijk weet ik heel weinig over de Nederlandse eetcultuur. Ik heb altijd gedacht dat hutspot oer-Hollandse kost was, maar dat blijkt helemaal niet zo te zijn. Het waren de Spanjaarden die ons in de nacht van 2 op 3 oktober 1574 lieten kennismaken met dit gerecht. De Spaanse troepen werden deze dag gedwongen hun beleg van de stad Leiden te staken. In allerijl verlieten ze hun kamp, hun klaargemaakte eten achterlatend. De uitgehongerde Leidse bevolking deed zich tegoed aan dit maaltje, dat toen nog met pastinaak werd gegeten in plaats van aardappelen. Leuk weetje toch?