Ik ben een groot liefhebber van quinoa (uitspreken als kien-wah). Je kunt er oneindig mee varieren en het smaakt prima in zowel warme als koude gerechten. Ik ben het destijds gaan eten als vervanger van rijst. Het is niet alleen erg lekker, maar ook nog eens rijk aan eiwitten, vitamine B2 en E en mineralen als ijzer, koper en magnesium! Het leuke van het maken van een gerecht met quinoa is dat je het eigenlijk met alles kunt combineren en dat het een prima ingrediënt is om mee te experimenteren. Het kan eigenlijk niet mislukken. Heb je niet zoveel inspiratie, probeer dan onderstaand recept met pompoen eens!

Zoals slagerij Ernste aan de Klarendalseweg in Arnhem zijn er niet veel meer in Nederland. Ons land kent nog slechts drie paardenslagers en dat zouden er zomaar eens twee kunnen worden.
Na 44 jaar is het voor slager Willem Brugman tijd om het stokje over te dragen, maar dan moet er wel een opvolger zijn. Komt deze er niet dan verdwijnt 115 jaar ambacht uit het Arnhemse straatbeeld. “Het zou toch zonde zijn als dit stukje Arnhems erfgoed voor de wijk Klarendal verloren gaat. Als dit eenmaal weg is komt het nooit meer terug,” aldus de slager.

Het wordt dit weekend lekker weer en een van de gerechten die ik dan graag maak is kruidige venkelzalm met gazpachosalade uit het boek Weber’s Barbecueën en grillen.
Je kunt 's morgens al rustig de eerste voorbereidingen doen voor de gazpachosalade die dan gedurende de dag lekker op smaak kan komen. Ergens halverwege de middag, als je even genoeg hebt van de zon, marineer je de zal alvast en als je wilt gaan eten is het eten in tien minuten klaar. Ideaal toch?

Erik Waagmeester van slagerij De Wit, een van de laatste ambachtelijke slagers in Nederland, verstaat zijn vak. Een andere conclusie kun je als bezoeker van zijn workshop de kunst van de slager, die hij geeft tijdens het Food Film Festival niet trekken. Het uitbenen van een half Beemstervarken lijkt hem geen enkele moeite te kosten. De zweetdruppeltjes die op zijn voorhoofd tevoorschijn komen verraden echter het tegendeel. Het is ook niet niks, een half varken van tientallen kilo’s schoon aan de haak, uitbenen.

Een gezicht van bloemkool, oren van komkommer, een wortel die dienst doet als neus, tanden gesneden uit bleekselderij en oogjes gemaakt van kruiden. De deelnemers aan de workshop stop-motion laten deze middag groenten tot leven komen. Stop-motion is een filmtechniek waarmee stilstaande objecten tot leven worden gebracht. Door de beelden frame voor frame op te nemen en deze achter elkaar af te spelen krijg je de meest bijzondere effecten.