Eigenlijk weet ik heel weinig over de Nederlandse eetcultuur. Ik heb altijd gedacht dat hutspot oer-Hollandse kost was, maar dat blijkt helemaal niet zo te zijn. Het waren de Spanjaarden die ons in de nacht van 2 op 3 oktober 1574 lieten kennismaken met dit gerecht. De Spaanse troepen werden deze dag gedwongen hun beleg van de stad Leiden te staken. In allerijl verlieten ze hun kamp, hun klaargemaakte eten achterlatend. De uitgehongerde Leidse bevolking deed zich tegoed aan dit maaltje, dat toen nog met pastinaak werd gegeten in plaats van aardappelen. Leuk weetje toch?
Mijn vingers jeuken. Tussen de woorden mijn en vingers had ik graag nog groen willen zetten, maar als ik dat doe dan hou ik mezelf een beetje voor de gek. Ik bezit geen groene vingers, getuige de vele kruidenplantjes die het bij mij binnen niet redden. Met mijn vierkante meter moestuin heb ik meer succes. Op de een of andere manier lukt daar het meeste wel! Hoewel, ook daar ging vorige jaar het nodige mis. Het moestuinseizoen kan weer beginnen. Ik begin alvast binnen met de moestuinpotjes van Albert Heijn. Die acties bij Albert Heijn zijn zo gek nog niet.
Humus, hummus, hoummous, humous, hoemoes. Oftewel kikkererwtenspread. De Nederlandse vertaling klinkt een stuk minder aantrekkelijk dan de oorspronkelijke naam, die veel verschillende schrijfwijzen kent, maar verklapt wel meteen wat het hoofdingrediënt van dit gerecht is. Het maken van humus is kinderlijk eenvoudig, maar op de een of andere manier waren we er nog steeds niet toe gekomen om het zelf te gaan maken. Afgelopen weekend was het dan eindelijk zover.
Oké, eerlijk is eerlijk. De foto hiernaast van de raw appeltaart zal je niet meteen doen watertanden, maar geloof me, de smaak is duizend keer beter dan mijn foodstyling en -fotografiecapaciteiten. Ieder z'n vak zullen we maar zeggen. Belangrijker is om jullie te inspireren als het gaat om 'anders dan anders' bakken. Hoewel ik afgelopen weekend nog heb genoten van 'ouderwetse' appeltaart, barstensvol suiker, eet ik eigenlijk liever een variant die iets verantwoorder is en daarnaast ook nog eens enorm lekker. Sinds een klein jaar probeer ik voornamelijk cake, taart of koek te maken zonder suiker en op dat gebied gaat er echt een wereld voor me open.
Het afgelopen jaar is voorbij gevlogen en ook de eerste maand van het nieuwe jaar hebben we al achter de rug. Inmiddels bestaat Voedie alweer een jaar. Het was een bijzonder leerzaam jaar, waarbij ik zowel online als offline veel leuke mensen heb leren kennen. Ik heb toffe foodevenementen bezocht, experimenteerde onder meer met paleo en proefde van raw lekkernijen. Naast Voedie ben ik een aantal maanden geleden ook gaan bloggen op koken.blog en sinds januari is er ook mijn eigen tweede blog www.tijdvoorsoep.nl. Verschillende platforms waar ik over uiteenlopende onderwerpen kan schrijven. En dat maakt het leuk!