Ik maakte afgelopen weekend mijn eigen chocoladebrokken, 'belegd' met noten, gojibessen, cranberries, havermout en rozijnen. Klaar in een handomdraai en duizend keer leuker dan het kant-en-klaar in de winkel kopen! Het leuke is dat je hiermee eindeloos kunt variëren. Je hoeft echt geen rare of dure dingen aan te schaffen, kijk gewoon wat je op voorraad hebt en wat je lekker lijkt. Het maken van deze chocoladebrokken kan niet mislukken als je dat doet met behulp van chocolade couverture. Couverture zijn blokken of tabletjes geperste chocolade waar al suiker en cacaoboter aan toegevoegd is. Dit hoef je alleen nog maar te smelten. Een kind kan de was doen!
Op verschillende blogs zag ik de afgelopen tijd de 25 foodvragen tag voorbij komen. Niet alleen leuk om in te vullen, maar vooral ook leuk om te lezen. Bij het lezen van de antwoorden van andere bloggers beleefde ik vele oh ja momenten en dat zullen jullie bij het lezen van mijn antwoorden ook ongetwijfeld hebben. Na het lezen van deze blog weet je precies wat mijn guilty pleasure op foodgebied is, wat er nog op mijn bucketlist staat, wat mijn lievelingseten is en wat ik absoluut niet lust.
Eigenlijk weet ik heel weinig over de Nederlandse eetcultuur. Ik heb altijd gedacht dat hutspot oer-Hollandse kost was, maar dat blijkt helemaal niet zo te zijn. Het waren de Spanjaarden die ons in de nacht van 2 op 3 oktober 1574 lieten kennismaken met dit gerecht. De Spaanse troepen werden deze dag gedwongen hun beleg van de stad Leiden te staken. In allerijl verlieten ze hun kamp, hun klaargemaakte eten achterlatend. De uitgehongerde Leidse bevolking deed zich tegoed aan dit maaltje, dat toen nog met pastinaak werd gegeten in plaats van aardappelen. Leuk weetje toch?
Mijn vingers jeuken. Tussen de woorden mijn en vingers had ik graag nog groen willen zetten, maar als ik dat doe dan hou ik mezelf een beetje voor de gek. Ik bezit geen groene vingers, getuige de vele kruidenplantjes die het bij mij binnen niet redden. Met mijn vierkante meter moestuin heb ik meer succes. Op de een of andere manier lukt daar het meeste wel! Hoewel, ook daar ging vorige jaar het nodige mis. Het moestuinseizoen kan weer beginnen. Ik begin alvast binnen met de moestuinpotjes van Albert Heijn. Die acties bij Albert Heijn zijn zo gek nog niet.
Humus, hummus, hoummous, humous, hoemoes. Oftewel kikkererwtenspread. De Nederlandse vertaling klinkt een stuk minder aantrekkelijk dan de oorspronkelijke naam, die veel verschillende schrijfwijzen kent, maar verklapt wel meteen wat het hoofdingrediënt van dit gerecht is. Het maken van humus is kinderlijk eenvoudig, maar op de een of andere manier waren we er nog steeds niet toe gekomen om het zelf te gaan maken. Afgelopen weekend was het dan eindelijk zover.