Challenge Kliek&CoVerlepte 'verse' kruiden, yoghurt of kwark met een schimmellaagje, gerimpelde paprika’s omdat ik toch net iets teveel had gekocht. Het is, zeg ik met enigszins schaamrood op de kaken, eerder regelmaat dan uitzondering. Hoewel ik me best realiseer dat het zonde is om voedsel te verspillen, had ik toch even een extra zetje nodig. Dankzij Kliek&Co, die in actie komt tegen voedselverspilling, ga ik de uitdaging aan om een maand lang geen bruikbaar voedsel weg te gooien.

Top 5Het einde van het jaar is de gelegenheid bij uitstek om terug te blikken. 2014 Was het jaar dat ik ben begonnen met bloggen over food. Het waren leerzame maanden. Bijzonder om te ervaren dat steeds meer mensen Voedie zijn gaan volgen en ook via Facebook, Twitter en Instagram heb ik een trouw publiek opgebouwd. Ik publiceerde afgelopen jaar over de meest uiteenlopende onderwerpen, variërend van mijn ervaringen met paleo tot reviews van restaurants of producten en van recepten tot nieuwtjes. Welke artikelen bij mijn lezers het meeste in de smaak vielen lees je in deze blog.

FreekehKen jij freekeh al? Het is een tarwegraan dat wordt geoogst op het moment dat deze nog jong en groen is. Na de oogst worden de granen licht geroosterd en dat zorgt voor een nootachtige en iets rokerige smaak. Freekeh bevat bovendien vier keer meer vezels dan zilvervliesrijst en bijna twee keer zoveel eiwit als witte rijst. Daarnaast bevat freekeh relatief veel magnesium, kalium, calcium en ijzer. Je kunt freekeh gebruiken als alternatief van couscous of rijst, maar probeer het ook eens in de soep. Dat is lekker!

VerlanglijstjeHoe ziet jouw verlanglijstje eruit? Het zal je niets verbazen dat op mijn verlanglijstje eigenlijk alleen maar dingen staan die met food te maken hebben. Ik zet de top 5 van mijn verlanglijstje (die in werkelijkheid natuurlijk oneindig veel langer is) voor je op een rijtje. Hoe hard ik ook zal zingen voor de schoorsteen of onder de kerstboom, lang niet al mijn wensen zullen in vervulling gaan. Maakt ook niet uit, er moet wel iets te wensen overblijven.

Kliek&coHoeveel bruikbaar eten gooi jij wekelijks weg? Ik kan het niet uitdrukken in gewicht of aantallen, maar het gebeurt bij ons thuis regelmatig dat ik in mijn enthousiasme van alles inkoop, maar dit vervolgens weg moet gooien omdat het verlept is of er zich een laagje schimmel heeft gevormd. Ik houd van koken en veel verschillende gerechten uitproberen, maar dat betekent wel dat de kast met ingrediënten (een keer gebruikt) uitpuilt en maanden later, voorbij de houdbaarheidsdatum, in de prullenbak wordt gegooid. Dat kan anders!