Normaal gesproken is woensdag weegdag, maar niet vandaag. Ik ben namelijk op vakantie en hier is geen Gitte die langskomt met de weegschaal. Wat ik wel met jullie kan delen zijn de resultaten van de eerste drie weken. En die zijn niet verkeerd.

Zonder moeite

Mijn 'startgewicht' had ik met jullie gedeeld. Van de 76,8 kg is er nu 2,7 kg af. Voor mijn BMI betekent dat dat ik van 27,9 naar 26,9 ben gegaan. Een resultaat om trots op te zijn, met name omdat ik weinig heb moeten laten. Mijn normale eetpatroon heb ik tot dusver redelijk aan kunnen houden.

Meer water, minder koffie

Maar wat heb ik de afgelopen drie tot vier weken dan wel anders gedaan? Ten eerste niet vreten! Geen zakken chips zo snel mogelijk naar binnen werken, de ene na de andere Oreo of een half bakje eiersalade op een broodje. Op de een of andere manier had ik de afgelopen weken geen moeite om dit links te laten liggen. Wat ik verder anders ben gaan doen is dat ik minder koffie en meer water ben gaan drinken.

Gevarieerder ontbijten

En ik ben gevarieerder gaan ontbijten. At ik eerst iedere dag kwark met fruit, nu start ik de dag de ene keer met overnight oats, plantaardige yoghurt of kwark. Gitte van Kies-Gezond werkt aan de hand van een stappenplan. Eigenlijk is het een lijst met verbeterpunten. Stapje voor stapje gaan we gewoontes veranderen. Ik ben dus gestart met minder koffie drinken, want dat loopt bij mij echt soms de spuigaten uit. Veel andere punten op de lijst hebben we ook al af kunnen vinken, want ik gebruik bijvoorbeeld bijna geen suiker, drink geen frisdrank en wit brood eet ik ook nauwelijks.

Goed kan altijd beter

Blijft er dan nog wel wat over om aan te werken? Meer dan genoeg! Ik weet weliswaar wat gezond eten is, maar nu moet ik het ook nog toepassen. Gitte is daarvoor een goede stok achter de deur. Ik kan het zelf een heel eind en heb het geluk dat ik liever 'gezonde' gerechten maak dan gerechten met vette sauzen, maar iets leuk vinden en doen zijn twee verschillende dingen. Met verschillende sportieve uitdagingen in het vooruitzicht zit het voorlopig met mijn motivatie wel goed. Wel realiseer ik me dat ik na mijn vakantie wel goed aan de bak moet. De kilo's blijven er niet 'vanzelf' af gaan.

Overwinningen

Om eerlijk te zijn ben ik tot dusver best trots op mezelf. Het lukt me om mezelf onder controle te houden en om steeds betere keuzes te maken. Ik geniet in het weekend nog steeds van toastjes met brie, maar in plaats van drie pakes toast eten we nu bijvoorbeeld op een avond samen twee pakjes toast. Of van die zak chips eet ik nu een paar handjes in plaats van de halve zak. Voor mij zijn dat al hele overwinningen. Een volgend stadium is om gewoon geen brie meer op toast te nemen, maar andere snacks in huis halen. Maar dat doen we stap voor stap. Als ik nu alles radicaal om ga gooien, dan ben ik bang dat ik dit niet lang ga volhouden.

Vakantiemodus

En nu heb ik dus 2,5 week vakantie. Ook hier op de Azoren probeer ik bewuste keuzes te maken. Dat betekent tijdens het ontbijt niet twee keer naar het buffet, maar een keer. En 's avonds niet standaard drie gangen, maar ook gewoon eens alleen een hoofdgerecht of toch nog een tweede gang, maar dan een toetje delen. We wandelen hier veel en zijn lekker de hele dag op pad, dus overdag eet ik niet overdreven veel.

Energieker

Ik voel me met name deze vakantie een stuk energieker. Ik heb nog geen middagdutjes gedaan en heb aan acht uur slaap meer dan genoeg. Aan mijn lijf zie ik het verlies van de kilo's nog niet echt terug. Al merk ik wel dat mijn wandelbroeken iets minder om mijn bovenbenen gespannen zitten en ik gewoon rotsen op kan klimmen zonder dat ik bang ben dat een te strakke broek gaat scheuren. Over precies twee weken mag ik weer op de weegschaal. Natuurlijk hoop ik dat ik dan toch weer wat kilo's kwijt ben, maar als ik met hetzelfde gewicht thuiskom, dan heb ik daar ook vrede mee.

De knop is weer om. En dat voelt goed! De afgelopen jaren zat ik – als ik heel eerlijk ben – niet lekker in mijn vel. Het was me in 2014 gelukt om mijn gewicht terug te brengen naar 63 kilo, maar dat is in de loop der jaren weer opgelopen naar 76 kilo. En dat getal op de weegschaal in combinatie met mijn lengte betekent: overgewicht.

Ik ben een groot liefhebber van de Italiaanse keuken. Als de kookstudio waar ik mijn kookcursus volg aankondigt een Italiaanse chef te laten overvliegen om workshops te geven, dan MOET ik daar natuurlijk bij zijn. En zo geschiedde… Nadat ik via socialmediakanalen van Kookstudio 75 al verschillende foto’s voorbij had zien komen, was het afgelopen maandag eindelijk mijn beurt.

Er zijn van die dagen dat ik weinig zin heb om te koken. Om te voorkomen dat ik een pizza in de oven ga schuiven (niets mis mee, maar een van mijn goede voornemens is om weer wat gezonder te eten), heb ik altijd wat makkelijke recepten achter de hand.

Een daarvan is de stamppot met zoete aardappel, rucola, chorizo en geitenkaas. En voor de liefhebber met nog wat pijnboompitjes! Het fijne van dit recept is dat je er eigenlijk van kunt maken wat je zelf wilt. Mislukken kan niet. Dit recept is ook ideaal voor als je een keer alleen eet. Koken op maat dus eigenlijk. De onderstaande hoeveelheden zijn slechts een richtlijn. Ga gewoon zelf eens variëren om jouw ideale smaakcombinatie te krijgen. Neem de aardappelpuree als basis en gooi er een keer wat meer rucola en zongedroogde tomaten bij, of vervang de chorizo door lamsworstjes. 

Stamppot zoete aardappel, rucola, geitenkaas, chorizo

Stamppot rucolaAantal personen: 2

Ingrediënten
500 gram zoete aardappel
80 gram rucola
125 gram chorizo
75 gram geitenkaas
10 zongedroogde tomaten
zout en peper
eventueel wat (kook)room

Bereidingswijze

  • Schil de zoete aardappelen, snij deze in blokjes en kook de aardappelen in 12 minuten gaar.
  • Snij de chorizo in kleine stukjes en bak deze in de koekenpan.
  • Snij de zongedroogde tomaten in stukken.
  • Als de zoete aardappelen gaar zijn, giet je het water af en stamp je de aardappelen.
  • Wil je een beetje romige puree dan kun je wat (kook)room toevoegen.
  • Voeg de chorizo, zongedroogde tomaten en rucola toe.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Voeg voor serveren de geitenkaas toe.

Tips

  • Voeg wat pijnboompitten toe.
  • Vervang de chorizo door lamsworstjes, al dan niet in stukken

Voor pompoensoep kun je me altijd wakker maken! Gedurende het seizoen heb ik altijd wel een voorraadje liggen. Ik sla eens in de zoveel tijd ‘groot’ in bij een landwinkel bij ons in de buurt. Dit is misschien wel de enige groente waarbij het echt lukt om dit consequent lokaal te kopen. Mijn streven is om dit voor zoveel mogelijk groenten te doen, maar daar wordt aan gewerkt (zullen we maar zeggen).

Terug naar de soep. Het leuke van dit recept is dat je de pompoen niet kookt, maar in de oven laat garen. Ik ben er wel een fan van om de oven te gebruiken. Zo geef je de soep net iets extra’s. Mocht je nieuwsgierig zijn geworden: hieronder vind je mijn recept.

Pompoensoep met kokos en chilipeper

Voor 4 personen

Ingrediënten
1 flespompoen
200 gr wortel
2 rode uien
2 tenen knoflook
1 liter groentebouillon
2 dl kokosmelk
1 tl chilivlokken
1 theelepel oregano
zout en peper

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Schil de flespompoen, snijd doormidden, verwijder de pitten en de vezels en snijd in stukken van 2 centimeter.
  • Snijd de wortelen in stukken van 1,5 centimeter.
  • Leg de stukken pompoen en wortel op de bakplaat en rooster ze in 15 minuten.
  • Neem de bakplaat uit de oven, voeg de chilipeper, knoflook en ui toe en rooster nog 10 minuten.
  • Breng de bouillon aan de kook.
  • Zet het vuur laag, voeg de kokosmelk toe en verwarm de bouillon nog een paar minuten door.
  • Neem de pan van het vuur.
  • Doe de pompoen, wortel, ui, knoflook en chilipeper in een blender en voeg de bouillon met kokosmelk toe.
  • Meng alles tot een egaal geheel.
  • Voeg de oregano toe.
  • Voeg zout en peper (naar smaak) toe.

Eet smakelijk!

Wil je toch een ander soepje proberen?

Gazpacho met watermeloen, tomaten en ricotta
Italiaanse bruiloftssoep
Maïssoep met avocado
Pittige wortelsoep curry, gember en appel
Gazpacho