Het wordt dit weekend lekker weer en een van de gerechten die ik dan graag maak is kruidige venkelzalm met gazpachosalade uit het boek Weber’s Barbecueën en grillen.
Je kunt 's morgens al rustig de eerste voorbereidingen doen voor de gazpachosalade die dan gedurende de dag lekker op smaak kan komen. Ergens halverwege de middag, als je even genoeg hebt van de zon, marineer je de zal alvast en als je wilt gaan eten is het eten in tien minuten klaar. Ideaal toch?

Erik Waagmeester van slagerij De Wit, een van de laatste ambachtelijke slagers in Nederland, verstaat zijn vak. Een andere conclusie kun je als bezoeker van zijn workshop de kunst van de slager, die hij geeft tijdens het Food Film Festival niet trekken. Het uitbenen van een half Beemstervarken lijkt hem geen enkele moeite te kosten. De zweetdruppeltjes die op zijn voorhoofd tevoorschijn komen verraden echter het tegendeel. Het is ook niet niks, een half varken van tientallen kilo’s schoon aan de haak, uitbenen.

Een gezicht van bloemkool, oren van komkommer, een wortel die dienst doet als neus, tanden gesneden uit bleekselderij en oogjes gemaakt van kruiden. De deelnemers aan de workshop stop-motion laten deze middag groenten tot leven komen. Stop-motion is een filmtechniek waarmee stilstaande objecten tot leven worden gebracht. Door de beelden frame voor frame op te nemen en deze achter elkaar af te spelen krijg je de meest bijzondere effecten.

Opstaan, douchen en naar het Food Film Festival! Ontbijten kun je overslaan, want op het terrein kun je bij de Papeterie terecht voor een lekker schaaltje pap. En denk dan niet meteen aan ouderwetse gortepap of havermoutpap.

Kop koffieIk ben gek op koffie. En dan geen cappuccino, latte macchiato of espresso, maar gewoon zwarte koffie. En nee, bij voorkeur geen filterkoffie, dat dan ook weer niet, maar koffie met een schuimlaagje. Verder geen eisen... Ik drink het liefst veel en vaak koffie, niet alleen thuis maar ook onderweg en in restaurants. Als ik op vakantie ben sla ik mijn kopje koffie ook niet over, al is het wel even uitzoeken wat je moet bestellen. Dat levert nog weleens leuke situaties op. Toen ik laatst in Wenen was vroeg ik om een ‘normal coffee’. De serveerster keek me aan en zei: “What is normal for you?”