Je leest over een leuk foodevent, denkt het wel te onthouden, maar het schiet je uiteindelijk pas weer te binnen als het evenement voorbij is. Herken je dat? Het gebeurt mij met grote regelmaat. Niet omdat de evenementen niet leuk genoeg zijn om te onthouden, maar zoveel andere dingen vragen dan weer mijn aandacht. Ik heb het dan ergens op een briefje geschreven, maar zie dat briefje te laat weer terug. Dit moest ik anders gaan doen. En wat is er makkelijker dan op je eigen blog een lijst met evenementen te maken!
Een cup paranoten. Een cup, een cup. Hoeveel gram is een cup ook alweer? En een cup water, hoeveel milliliter is dat dan? Via Google kwam ik er altijd wel weer achter, maar waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? En nee, dan doel ik niet op het uitprinten van deze omrekentabellen.
Er is iets dat nog veel handiger is! Maatpannetjes! Wat een uitvinding en oh zo handig als je, net als ik, veel met recepten werkt die rekenen in cups. Te koop in een setje van vier, met de formaten 1/4 cup, 1/3 cup, 1/2 cup en 1 cup. Da’s fijn!
Voedsel met een boodschap. Ik hou er van. Tijdens het Hoogte80 Festival in Arnhem verkoopt de Keuken van het Ongewenst Dier wilde ganzenkroketten en warme broodjes gekookte ganzenborst. Initiatiefnemers Rob Hagenouw en Nicolle Schatborn noemen hun keuken ook wel een ‘signaalkeuken’. Ze willen met dit project een stukje bewustwording creëren en laten zien hoeveel voedsel we jaarlijks verspillen. Een keuken met een boodschap! Wie ook wil proeven moet snel zijn, ze zijn alleen vandaag (vrijdag) nog te vinden op het Hoogte80 Festival. Maar gelukkig in de toekomst nog op vele andere festivals en evenementen.
Door de vele regen en de zon van de afgelopen weken groeit de paksoi in mijn vierkante meter moestuin als kool. Hoogste tijd voor de eerste oogst. In mijn kookboeken kon ik zo snel geen gerecht vinden met paksoi en dus ben ik verder gaan speuren op het internet, een inspiratiebron waar je zeker iets gaat vinden.
Ik kwam uiteindelijk uit op de website van Dutch Specials en liet me inspireren door hun van snackpaprika's gevuld met tonijn en paksoi. Een supermakkelijk recept voor een doordeweekse maaltijd. En ook niet geheel onbelangrijk: het was zo lekker! Dit ga ik absoluut vaker maken. De hoeveelheden in het recept moet ik nog wel wat aan gaan passen aangezien het niet helemaal genoeg was voor twee personen.
Ik ben een groot liefhebber van quinoa (uitspreken als kien-wah). Je kunt er oneindig mee varieren en het smaakt prima in zowel warme als koude gerechten. Ik ben het destijds gaan eten als vervanger van rijst. Het is niet alleen erg lekker, maar ook nog eens rijk aan eiwitten, vitamine B2 en E en mineralen als ijzer, koper en magnesium! Het leuke van het maken van een gerecht met quinoa is dat je het eigenlijk met alles kunt combineren en dat het een prima ingrediënt is om mee te experimenteren. Het kan eigenlijk niet mislukken. Heb je niet zoveel inspiratie, probeer dan onderstaand recept met pompoen eens!