Albert Heijn en het Voedingscentrum zijn gestart met een actie tegen voedselverspilling. Door het uitdelen van 1 miljoen eetmaatjes, een maatbeker om de juiste hoeveelheid pasta en rijst in af te meten, willen ze de voedselverspilling terugdringen. Ik zet mijn vraagtekens bij deze actie en verwacht dat van die 1 miljoen maatbekers er 900.000 in een keukenkastje verdwijnen en nooit het daglicht zien.
Als je toch iets tegen voedselverspilling wilt doen, steun dan, net als ik, Kromkommer. Ik ben met ingang van vandaag een gekke groente held. En ik ben er trots op!

Wat een inspirerende dag was het zaterdag! Tweehonderd ‘food passionistas’, waaronder ik, waren naar Den Haag gekomen voor het Food Passionistas Event, georganiseerd door Green Passion. Gedurende de dag waren er allerlei workshops, kon je een kijkje nemen bij de diverse stands, was er een lekkere (en verantwoorde) lunch en was er gelegenheid om met ‘foodies’ van gedachten te wisselen. Een van de workshops die ik deze dag heel graag wilde volgen was Paleolitische (oer)voeding van Annette van der Heijden, orthomoleculair kPNI therapeut.

Ooit gehoord van het woord voedingsdeclaraties? Ik las het vandaag in een artikel in Spits dat ging over koken met pakjes en zakjes. Ik vind het een mooi woord, waarvan ik eerlijk gezegd wel even de betekenis op moest zoeken. Eigenlijk is het gewoon een chique woord voor de opsomming van de hoeveelheid energie (uitgedrukt in kilocalorieën en/of kilojoules), eiwitten, koolhydraten en vetten per 100 gram of 100 ml en soms per portie.
Interessanter nog was de mening van foodblogger Karin Luiten over het gemak waarmee wij Nederlanders naar een pakje of zakje grijpen.

Als ik een dagje ga winkelen in een (grote) stad dan probeer ik altijd zoveel mogelijk zijstraatjes mee te pakken. Juist daar zitten de leuke, kleine winkeltjes en eettentjes.
Het is een beetje zoeken, maar altijd de moeite waard. Tijdens mijn bezoek aan Den Bosch ontdekte ik op deze manier Crème coffee and pastry, een koffiebar waar je bijzondere lunchgerechten en gebakjes kunt bestellen. Het is deze zaterdagmiddag gezellig druk.

Bij toeval las ik afgelopen weekend in een Winelife van vorig jaar een review over New Fork. Brings back good memories! Luchen of dineren doe ik graag buiten de deur. Als ik een stad ga bezoeken kijk ik vaak van tevoren even op internet voor leuke adresjes. Dat je soms bij toeval ook op onvergetelijke adresjes kunt stuiten bleek vorig jaar bij een bezoek aan Rotterdam. Al dwalend om en rond de Coolsingel viel mijn oog op New Fork, een ontbijt en lunchrestaurant waar je eerlijk en verantwoord kunt eten. Niet alleen het eten is bio en verantwoord, zelfs het bestek en de servetjes. Een super concept. Dit adresje staat in mijn geheugen gegrift voor een volgend bezoek aan Rotterdam.

New Fork, Coolsingel 141, Rotterdam