Ik heb even aan de benaming bananenbrood moeten wennen. In mijn fantasie zag ik dan direct een smeuïg, erg naar banaan smakend baksel voor me. Niet iets waar ik warm voor liep.
Enkele weken geleden heb ik mijn eerste bananenbrood gemaakt. Dat was echter niet paleo proof en barstensvol suiker. Ik heb daar toen niets van gegeten, maar kreeg wel veel goede reacties. Hoogste tijd om aan de slag te gaan met een paleo versie.
En voordat iedere niet-paleo eter nu afhaakt. Probeer het zelf eens te maken, het is echt lekker, ook zonder grote hoeveelheden suiker!

Een kleine twee weken paleo achter de rug! Met nog zeven dagen te gaan begint het nieuwe eetpatroon langzaam te wennen en mag ik trots zeggen dat ik in de afgelopen weken geen zoetigheid heb gegeten dat barstensvol suiker zat, me niet te buiten ben gegaan aan chips, koek of taart!
Ik merk wel dat ik heel goed op moet letten dat ik voldoende eet en mijn bord goed vol schep met groente. Dat blijft moeilijk, maar is wel heel belangrijk om me goed te blijven voelen. De motor moet tenslotte blijven draaien!

Sugarless, de lunchroom van Jennifer de Jong, in Amsterdam, is naar eigen zeggen de eerste lunchroom in Amsterdam met haar eigen specialisatie in luxe, dagverse, biologische lunches en sappen, vrij van geraffineerde suikers en ongezonde zoet-, kleur-, geur- en smaakstoffen. Als foodie daarom voor mij een ‘must eat’ tijdens een dagje Amsterdam.
Met her en der een schoonheidsfoutje heeft Sugarless haar mission statement: ‘onze gasten kwaliteit en gastvrijheid bieden in een warme en huiselijke sfeer’ wat mij betreft waar kunnen maken. 

Het zit er bijna op, mijn eerste week paleo. Een week die ik zonder kleerscheuren heb doorstaan en waarbij ik er echt lol in heb gekregen om bewust bezig te zijn met wat ik eet. Het was ook een week waarin ik de nodige vragen heb moeten beantwoorden over het hoe en waarom van mijn experiment.
Wat is het voor dieet? En wat mag je dan allemaal niet meer? Het kwam regelmatig voorbij. Paleo is in mijn ogen geen dieet. Het is een leefwijze. En als ik uitleg wat allemaal bij paleo niet kan dan kunnen mensen zich niet voorstellen dat je zo zou kunnen leven, zonder onder meer koek, snoep, pasta, rijst en gebak.

Hoeveel suiker, uitgedrukt in aantal suikerklontjes, denk je dat er in een blikje fris zit? En hoeveel kilo suiker eten we per persoon per jaar? Ik werd er gisteravond even stil van toen Saskia van Ommen tijdens haar lezing over natuurlijk eten bij het Banyan Centre vertelde dat er in een blikje fris 8 suikerklontjes zit en dat we per persoon per jaar 35 tot 40 kilo suiker eten. En het is heus niet zo dat als je geen suiker in je koffie of thee neemt die hoeveelheid zienderogen afneemt, want van de hoeveelheid suiker die we binnen krijgen, zit maar liefst 85% verwerkt in ons voedsel.