Sugarless, de lunchroom van Jennifer de Jong, in Amsterdam, is naar eigen zeggen de eerste lunchroom in Amsterdam met haar eigen specialisatie in luxe, dagverse, biologische lunches en sappen, vrij van geraffineerde suikers en ongezonde zoet-, kleur-, geur- en smaakstoffen. Als foodie daarom voor mij een ‘must eat’ tijdens een dagje Amsterdam.
Met her en der een schoonheidsfoutje heeft Sugarless haar mission statement: ‘onze gasten kwaliteit en gastvrijheid bieden in een warme en huiselijke sfeer’ wat mij betreft waar kunnen maken. 

Het zit er bijna op, mijn eerste week paleo. Een week die ik zonder kleerscheuren heb doorstaan en waarbij ik er echt lol in heb gekregen om bewust bezig te zijn met wat ik eet. Het was ook een week waarin ik de nodige vragen heb moeten beantwoorden over het hoe en waarom van mijn experiment.
Wat is het voor dieet? En wat mag je dan allemaal niet meer? Het kwam regelmatig voorbij. Paleo is in mijn ogen geen dieet. Het is een leefwijze. En als ik uitleg wat allemaal bij paleo niet kan dan kunnen mensen zich niet voorstellen dat je zo zou kunnen leven, zonder onder meer koek, snoep, pasta, rijst en gebak.

Hoeveel suiker, uitgedrukt in aantal suikerklontjes, denk je dat er in een blikje fris zit? En hoeveel kilo suiker eten we per persoon per jaar? Ik werd er gisteravond even stil van toen Saskia van Ommen tijdens haar lezing over natuurlijk eten bij het Banyan Centre vertelde dat er in een blikje fris 8 suikerklontjes zit en dat we per persoon per jaar 35 tot 40 kilo suiker eten. En het is heus niet zo dat als je geen suiker in je koffie of thee neemt die hoeveelheid zienderogen afneemt, want van de hoeveelheid suiker die we binnen krijgen, zit maar liefst 85% verwerkt in ons voedsel.

Plannen, plannen, plannen. Het is, in mijn ogen, een van de belangrijkste randvoorwaarden om gezond te eten. In aanloop naar mijn paleo experiment heb ik boodschappen voor de hele week in huis gehaald en daar heb ik nu profijt van! Ik bereid iedere dag mijn ontbijt en lunch voor en kijk ’s morgens of ik echt alles in huis heb voor de avondmaaltijd. Ik kom veel minder in de supermarkt gedurende de week en stel mezelf dus ook niet bloot aan verleidingen. Dag 2 van mijn paleo experiment verliep even vlekkeloos als dag 1. Ik bleek alleen geen spinazie meer in huis te hebben voor een omelet en heb dus gerechten omgewisseld en waagde me aan de chocoladesmoothie.

Met een plastic tas vol bakjes, eentje voor ontbijt, de ander voor de soep, de derde voor de lunch en dan is er ook nog een bakje met mijn notenmix, vertrek ik vandaag naar mijn werk. Mijn eerste dag paleo en ik ben goed voorbereid! De komende drie weken ga ik kijken in hoeverre paleo bij mij past. Ik doe dit aan de hand van het 21 dagen paleo menu van Evert Berkelaar. Het menu is gebaseerd op 2000 kcal. Mijn grootste zorg is niet of ik paleo ‘vol zal houden’, maar vooral of ik van deze hoeveelheid calorieën kan leven. Het lijkt allemaal zo weinig! En hoe doe ik dat met sporten?