Er is geen ontkomen meer aan, de zomer is over, uit, voorbij. Geen avonden meer op het terras en op een spontane barbecue of picknicken in het park hoef ik dit jaar ook niet meer te rekenen. Maar hoe jammer dit ook is, de herfst en winter hebben op eetgebied ook weer zoveel voordelen dat het treuren om het einde van de zomer bij mij niet lang duurt. Het is weer tijd voor gerechten met onder meer wild, pompoen en pastinaak! Veel restaurants presenteren deze weken weer hun nieuwe kaart, zo ook brasserie de Boerderij in Arnhem. Tijdens een speciale proefavond mocht ik onlangs aanschuiven voor een 5-gangendiner waar de gerechten van de nieuwe kaart werden gepresenteerd.
Het is vrijdag weegdag, maar voor het eerst sinds ik mijn challenge ben begonnen sta ik niet op de weegschaal. Iedereen die mij vanaf het begin heeft gevolgd heeft natuurlijk gemerkt dat er hele grote gaten zijn ontstaan tussen mijn blogs. Ik had enerzijds niet zoveel te vertellen en anderzijds lag mijn focus ook heel ergens anders. Is de challenge mislukt? Nee, dat zeker niet, want er is sowieso 5,4kg af en dat waren wel belangrijke kilo's. Het pafferige is verdwenen en ik zit weer lekkerder in mijn vel. Qua sporten gaat het top! Ik loop drie keer per week hard, zwem en doe aan bootcamp. Niet heel consequent als het gaat om zwemmen en bootcamp, maar dat is omdat het lopen van de marathon mijn topprioriteit is en als ik rust nodig heb dan neem ik dat.
Ik ben gek op linzen en gebruik ze zowel in de soep als bij bijvoorbeeld curry's of salades. Ik vind ze een goede vervanger voor maaltijden met pasta en rijst. Ze zijn rijk aan vezels en eiwitten en zorgen voor een lang verzadigd gevoel. Linzen worden veel gebruikt in de Arabische keuken en daarom is het ook niet verwonderlijk dat in een kookboek als Vegarabia recepten staan met linzen. Ik mag uit dit boek een recept met jullie delen, namelijk de linzen met zoete wortel, dadels en goudkleurige room. Ik vind het een bijzonder fijn recept waarbij robuuste smaken worden gecombineerd met een romige dressing en het zoete van de wortel en de dadel. Ik ben benieuwd of jij ook zo enthousiast bent over dit gerecht! Let me know.
En zo ga je van een dagelijkse update naar bijna twee weken radiostilte. Als je was gaan denken dat ik was afgehaakt dan kan ik je dat niet kwalijk nemen. Nee, ik ben niet gestopt en nog steeds volop in training voor de marathon van San Sebastian. Daarnaast let ik ook nog steeds op mijn gewicht. Als we het dan toch over deze twee aspecten van mijn challenge hebben, dan zal ik ook maar gelijk zeggen dat deel één (trainen voor de marathon) succesvoller is dan het afvallen. Kort samengevat ben ik nog steeds zoekende naar een balans. Eigenlijk naar de ideale balans. Een gezonde leefstijl past bij mij, maar hoe ik dat voor de rest van mijn leven goed toe kan passen is nog de vraag.
De liefde voor een kookboek kan op verschillende manier ontstaan. In het geval van Vegarabia was ik al verloren na het zien van de voorkant. Natuurlijk zegt een voorkant niets over de inhoud van het boek, maar de verwachtingen waren hooggespannen. Eten uit het Midden-Oosten associeer ik bovendien niet direct met vegetarisch eten. Vraag me niet waarom, maar als ik denk aan het eten uit dit deel van de wereld dan is het een keur aan vlees en vis die op mijn netvlies verschijnt. Des te nieuwsgieriger was ik naar de inhoud van het boek. Ik ben in eerste instantie echt een 'bladeraar'. Ik blader verschillende keren zonder plan door het boek en plak stickertjes bij gerechten die ik zeker wil gaan maken.